Cel mai mare protest din Myanmar, după lovitura de stat. Noua conducere a blocat reţelele sociale

Cel mai mare protest din Myanmar, după lovitura de stat. Noua conducere a blocat reţelele sociale

Sute de oameni protestează, sâmbătă, în Yangon, capitala economică a Myanmarului, faţă de lovitura de stat militară care a avut loc săptămâna aceasta. Este cea mai mare manifestaţie de până acum împotriva puciului.

Protestatarii, care au reuşit să se mobilizeze în ciuda eforturilor noilor autorităţi de a restricţiona accesul populaţiei la internet, denunţă “dictatura militară” şi cer eliberarea liderei alese, Aung San Suu Kyi, relatează BBC.

Telenor, unul dintre principalii furnizori de internet ai ţării, a confirmat vineri că i s-a cerut să blocheze accesul utilizatorilor la Twitter şi Instagram până când va primi noi instrucţiuni. Liderii loviturii de stat au blocat reţeaua Facebook încă de joi, în numele “stabilităţii”. Sâmbătă au apărut informaţii, neconfirmate încă, cu privire la oprirea completă a internetului.

ADVERTISING

Aung San Suu Kyi se află în prezent “în arest la domiciliu”, ea fiind acuzată de încălcarea legislaţiei de import-export, după ce au fost găsite în locuinţa sa radiouri walkie-talkie care ar fi fost importate în mod ilegal şi folosite fără permisiune. În Myanmar, aceste aparate pot fi folosite doar de către guvern şi armată.

Situaţia din Myanmar, cunoscută şi ca Birmania, a rămas în mare parte calmă imediat după lovitura de stat, însă în mai multe părţi ale ţării cetăţenii şi-au manifestat dezaprobarea faţă de evenimentele de luni claxonând, bătând în oale şi cântând cânce revoluţionare după căderea nopţii sau chiar organizând scurte proteste în timpul zilei. Vineri, sute de profesori şi de studenţi au manifestat în Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar. Manifestanţii au adoptat salutul cu trei degete ca simbol al opoziţiei faţă de conducerea autoritară. Zeci de persoane au fost arestate în urma protestelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Armata din Myanmar a declarat, luni, stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi a numit un general preşedinte interimar după arestarea liderei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, a preşedintelui Win Myint, a altor oficiali din Liga Naţională pentru Democraţie (LND), dar şi din alte partide mai mici, într-un raid militar organizat înaintea zorilor. Decizia a fost necesară pentru a păstra „stabilitatea” statului, au anunţat militarii într-o declaraţie la postul de televiziune al armatei, informează AFP şi dpa.

ADVERTISING

C.S.

Protesters take to the streets in Yangon over detention of leaders

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇