Trei români au obţinut ilegal 1,5 milioane de euro în Germania, din alocații și ajutoare pentru pandemie

Trei români au obţinut ilegal 1,5 milioane de euro în Germania, din alocații și ajutoare pentru pandemie

Trei români din Bihor au înselat statul german cu 1,5 milioane de euro, obținuți ilegal din alocații și ajutoare pentru firme afectate de pandemie.

Românii făceau acte false pentru a obține banii. Doi dintre ei au fost arestați în Germania și unul în România.

Sunt din satul Cheriu, din județul Bihor, unde au locuințe impunătoare, dar în privința cărora localnicii se întreabă de unde au avut bani pentru a le construi.

„Patru au, patru case. Toate sunt așa mari. Nu știu de unde aveau atâția bani, nu pot să vă spun”, a spus un localnic, pentru Digi24.

ADVERTISING

Patru case sunt și conform actelor.

„Dețin vreo patru imobile, din actele ce rezultă de la noi. Sunt o familie de 7-8 persoane, probleme nu am avut cu ei, sunt cu plățile la zi. Îi cunosc mai puțin, că probabil nu stau prin comună, că-s plecați” a declarat Ioan Gligor, primarul comunei Oșorhei.

Doi dintre bărbați au fost arestați în decembrie și unul a fost ridicat din România ulterior.

„Autoritățile germane au emis pe numele acestuia două mandate europene de arestare, fiind bănuit pe teritoriul Germaniei de comiterea infracțiunilor de fals, uz de fals, înșelăciune și evaziune fiscală, prin încasarea ilegală a unor drepturi care nu i se cuveneau”, a declarat comisar-șef Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și primarului i s-au cerut acte în anchetă.

"Autorizație de construcții de pe case și ce au. Astea s-au cerut. Probabil o să le verifice veniturile. Acuma nu ne face cinste o asemenea problemă, care apare la nivel internațional", adaugă el.

Conform presei din Germania, românii au solicitat cu acte false alocații pentru 102 copii și peste 100 de ajutoare financiare pentru firme aflate în dificultate din cauza pandemiei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇