Transnistria pretinde că ar fi dejucat o tentativă de asasinat și un atac terorist puse la cale de spionajul Ucrainei. Reacții de la Kiev și Chișinău

Transnistria pretinde că ar fi dejucat o tentativă de asasinat și un atac terorist puse la cale de spionajul Ucrainei. Reacții de la Kiev și Chișinău

Transnistria – regiune separatistă din estul Republicii Moldova – a anunţat joi că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

RIA Novosti citează oficiali de securitate transnistreni care susţin că tentativa de asasinat a fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Nu este clar deocamdată dacă aceştia au prezentat dovezi care să le susţină acuzaţiile, notează Reuters.

"Ministerul Securităţii Statului al Republicii Moldoveneşti Nistrene informează despre prevenirea unui atac terorist. Crima, ordonată de SBU, era pregătită împotriva unui număr de oficiali transnistreni. Suspecţii au fost reţinuţi. Ei fac depoziţii", se arată în comunicatul de presă al ministerului, citat de RIA Novosti.

ADVERTISING

Atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului şi, pe lângă eliminarea liderilor transnistreni, mizau pe un număr mare de victime, notează agenţia de presă rusă.

Procurorul regiunii separatiste, Anatoli Gureţki, acuză Ucraina că a vrut să comită un atentat în centrul Tiraspolului, cu scopul de a -i ”elimina” pe liderii acesteia şi de a face ”un număr mare de victime”.

”Locul în care trebuia să aibă loc actul terorist arată că obiectivul era mai întâi eliminarea liderilor statului şi (...) să facă un nunăr mare de victime, dat fiind că actul terorist trebuia să aibă loc în centrul Tiraspolului, unde trebuia să se adune mulţi cetăţeni”, declară Anatoli Gureţki, citat de agenţiile ruse de presă.

ADVERTISING

Reacţia SBU

SBU denunţă drept o ”provocare orchestrară” de Kremlin acuzaţiile separatiştilor din Transnistria, relatează AFP.

”Orice declaraţie (...) a falsei «republici populare Transnistria» cu privire la participarea SBU în pregătirea unui atentat terorist este necesar să fie considerată în mod exclusiv o provocare orchestrată de Kremlin”, respinge într-o postare pe Telegram SBU.

Chişinăul face anchetă

Autorităţile din Republica Moldova au anunţat, joi, că anchetează informaţiile raportate de regimul de la Tiraspol privind dejucarea unui complot atribuit Ucrainei.

ADVERTISING

"Autoritățile naționale competente investighează informația despre un presupus atentat terorist în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Organele abilitate vor reveni cu detalii", a anunțat Biroul de Reintegrare din Republica Moldova, citat de publicaţia Jurnal de Chişinău.

"Noi nu avem o confirmare a acestor lucruri. Biroul de Reintegrare deja a emis un comunicat, dar este important să spunem că situația în Republica Moldova este stabilă. Biroul de Reintegrare reușește să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace și stabilitate.

Nu există pericole de escaladare în acea zonă. Guvernul are grijă să asigure pacea, să facă față provocărilor care încă mai sunt. Eu încurajez toată lumea să-și facă bine lucrul la locul de muncă, să continuăm să producem și să ne dezvoltăm. Instituțiile publice deja au demonstrat că au capacitatea de a preveni orice tentativă de destabilizare, indiferent în care parte a Republicii Moldova are loc aceasta", a afirmat premierul Dorin Recean.

Ziua 379: Atac masiv asupra Ucrainei, în premieră și cu rachete hipersonice. Case în flăcări, civili morți, centrala nucleară de la Zaporojie lăsată fără curent


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇