Ziua 379 de război a început cu un atac cu rachete al Rusiei către ținte din întreaga Ucraină, de la Harkov în nord până la Odesa în sud și Jitomîr în vest.
Explozii au avut loc și la Kiev, unde 15% dintre locuitori au rămas fără curent și 40% fără căldură, iar în Liov, la granița cu Polonia, o rachetă a lovit o zonă rezidențială.
Mai multe case au fost cuprinse de flăcări și cel puțin 11 oameni au murit, în urma atacurilor de azi.
Probleme au fost și la cea mai mare centrală nucleară a Europei, unde dimineaţă a fost întreruptă și ultima linie de comunicaţie dintre CNE Zaporojie, aflată sub ocupația rușilor, și sistemul energetic ucrainean. Ulterior, centrala a fost reconectată la rețeaua energetică a Ucrainei în cursul după amiezii.
În total, Rusia a tras joi 81 de rachete, iar Ucraina a doborât 34. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene spune că rușii au folosit în atacul de azi în premieră și 6 rachete hipersonice Kinjal. Niciuna dintre acestea nu a fost doborâtă, deoarece armata ucraineană nu dispune de capacităţile necesare pentru a le distruge. Totodată, din 8 drone lansate, ucrainenii au reușit să doboare 4.
Tensiunile sunt în creștere și în Republica Moldova, rachete lansate de ruși violând și de această dată cerul țării vecine. În plus, separatiștii din Transnistria acuză o tentativă de asasinat pusă la cale de serviciile ucrainene.
Un ajutor ferm vine de la Polonia, care nu doar că a trimis în Ucraina încă 10 din tancurile Leopard 2 promise, dar a anunțat că e pregătită să trimită și avioane MiG-29.
Și la Moscova cetățenii au fost alertați să se adăpostească, atât la TV, cât și la radio, însă aici a fost vorba de un atac al hackerilor, alarmele fiind false.
Situația pe front
- Atac masiv cu rachete - Rusia a lansat rachete către ținte din întreaga Ucraină, de la Harkov în nord, până la Odesa în sud și Jitomîr în vest. La Odesa au fost lovite mai multe clădiri rezidențiale și infrastructura energetică, existând pene de curent în mai multe regiuni, dar din fericire nu și victime. Asupra Harkovului au fost trase 15 rachete, fiind lovit un bloc și mai multe obiective de infrastructură critică. Întreg Harkovul a rămas fără apă, electricitate și căldură. Există distrugeri și în Vinnitsia și Rivne în vest și în Dnipro și Poltava în centru. Alte explozii au fost raportate în oraşul Sumî şi Liov. În Cernihov, locuitorilor li s-a spus să se asigure că au apă de băut pentru cel puțin trei zile.
- Explozii la Kiev - Explozii au fost auzite și la Kiev. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a declarat pe contul său oficial Telegram că „au fost explozii în cartierul Holosiivski al capitalei. Toate echipele de răspuns au fost trimise la faţa locului, furnizarea de energie electrică a fost întreruptă pentru 15% din locuitorii Kievului". Totodată, 40% dintre locuitorii capitalei nu au căldură și toate școlile vor ține cursurile online.
- Case în flăcări, civili morți - Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar alte 22 au fost rănite în atacurile aeriene din noaptea de miercuri spre joi, potrivit unui nou bilanţ anunţat de către autorităţile ucrainene. În regiunea Liov, o rachetă a lovit o zonă rezidențială, a declarat guvernatorul Maxim Koziţki. Trei clădiri au fost distruse de foc după atac. Există victime şi în regiunea Dnipropetrovsk, unde loviturile au vizat infrastructura energetică și instalațiile industriale. La fel, în Herson şi Kiev.
- Rachete hipersonice folosite în premieră - Rusia a tras joi 81 de rachete, iar Ucraina a doborât 34. Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene spune că rușii au folosit în atacul de azi și 6 rachete hipersonice Kinjal. „Din câte îmi amintesc, este prima oară când se întâmplă asta”. Niciuna dintre acestea nu a fost doborâtă, deoarece armata ucraineană nu dispune de capacităţile necesare pentru a le distruge. Totodată, din 8 drone lansate, ucrainenii au reușit să doboare 4.
- Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că atacul de astăzi a fost „un răspuns masiv la atacul terorist din Briansk”. Amintim că pe 2 martie Moscova a susținut că în regiunea Briansk a avut loc un atac dus la capăt de sabotori care acționau la comanda Kievului. Ucraina a negat orice implicare.
- Pericol din Belarus - Alarmele sună din nou în toată Ucraina după ce din Belarus s-a ridicat un MiG rusesc 31-K, purtător al rachetelor hipersonice Kinjal. Alerta a fost anulată după o jumătate de oră, fără să fie anunțate alte bombardamente.
- Centrală nucleară pe generatoare - Atacurile de joi dimineaţă au deconectat centrala nucleară Zaporojie din Ucraina de la reţeaua electrică ucraineană: „Astăzi, ultima linie de comunicaţie dintre CNE Zaporojie ocupată şi sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă. Combustibilul pentru funcţionare e de ajuns pentru 10 zile”. Ulterior, centrala a fost reconectată la rețeaua energetică a Ucrainei în cursul după amiezii.
- Zelenski acuză tacticile mizerabile ale Rusiei - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut declarații după noul atac al Rusiei. „Inamicul a lansat 81 de rachete, încercând din nou să-i intimideze pe ucraineni, folosindu-şi din nou tacticile mizerabile. Sistemul energetic este în curs de restabilire. Restricţii au fost impuse în toate regiunile. Din nefericire, există răniţi şi morţi. Le transmit condoleanţe familiilor”.
- Rachete rusești pe cerul Moldovei - Și la acest bombardament rachetele trase de ruși au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.
- Alertă de bombardament la Moscova - În Moscova, pe ecranele televizoarelor celor care urmăreau unul dintre posturi a apărut mesajul de urgență „Adăpostiți-vă imediat”. Și la unele radiouri a început să sune alarma de urgență. Ministerul pentru Situații de Urgență a precizat că este vorba de un nou atac al hackerilor. Un atac similar a avut loc tot astăzi în regiunea rusă Sverdlovsk.
Iată imagini din orașele ucrainene atacate joi:
Evoluții și predicții
- Tancuri și avioane pentru Ucraina - Polonia a trimis încă 10 tancuri Leopard 2 Ucraine, din cele 14 pe care le-a promis. Amintim că primele 2 au ajuns în Ucraina la finalul lui februarie. În plus, ministrul Apărării din Slovacia susține că Polonia a fost de acord să trimită MiG-uri 29 în Ucraina. Președintele Andrzej Duda a confirmat într-un interviu pentru CNN.
- Tensiuni în Transnistria - Regiune separatistă din estul Republicii Moldova a anunţat joi că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ce ar fi fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Detalii AICI.
- Pentagonul blochează judecarea Rusiei - Pentagonul este acuzat că a blocat împărtășirea informațiilor obținute de serviciile americane despre crimele de război comise de ruși în Ucraina cu Tribunalul Penal Internațional (TPI), pe motiv că precedentul ar putea fi în cele din urmă folosit împotriva soldaților americani. Detalii AICI.
- Rusia, tot mai dependentă de armele nucleare - Pe măsură ce Rusia se confruntă cu „pierderi extinse" în urma războiului din Ucraina, Moscova va deveni tot mai dependentă de capacităţile sale nucleare, cibernetice şi spaţiale, au declarat agenţiile de informaţii americane în raportul lor anual neclasificat de evaluare a ameninţărilor: „Pierderile grele suferite pe câmpul de luptă din Ucraina au degradat capacităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Moscovei şi au sporit dependenţa sa de armele nucleare. Deşi activitatea sa cibernetică din jurul războiului nu a fost la nivelul ritmului şi impactului la care ne aşteptam, Rusia va rămâne o ameninţare cibernetică de top, deoarece îşi rafinează şi utilizează capacităţile de spionaj, influenţă şi atac".
- Zelenski nu vrea întâlnire cu Putin - Volodimir Zelenski a apărut la CNN, miercuri seară, în SUA, într-un interviu preînregistrat. Când a fost întrebat de Wolf Blitzer de ce ar fi nevoie pentru a se întâlni cu Putin, Zelenski a spus: „Nu avem nicio circumstanţă să vorbim cu preşedintele Federaţiei Ruse pentru că nu se ţine de cuvânt. Nu avem nicio încredere în el. Rusia ar trebui să părăsească teritoriul nostru. Şi, după aceea, suntem bucuroşi să ne alăturăm instrumentelor diplomatice. Pentru a face asta, putem găsi orice format cu partenerii noştri imediat după aceea”.
- Scholz nu observă indicii că Rusia ar accepta negocieri - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat că, în acest moment, nu observă semnale că Rusia ar vrea negocieri cu Ucraina, notând însă că Administraţia de la Kiev va trebui să decidă în ce condiţii ar accepta un acord de pace cu Moscova.
Alte informații relevante
- Copiii lui Zelenski - Președintele ucrainean a vorbit la CNN despre modul în care el şi familia sa se confruntă cu războiul: „Fiica mea s-a înscris la universitate şi învaţă acolo, iar fiul meu merge la şcoală în Ucraina. Amândoi sunt în Ucraina. Sunt la fel ca alţi copii ucraineni. Trăim cu sirene. Vrem victoria. Nu vrem să ne obişnuim cu războiul, dar ne-am obişnuit cu provocările. Toată lumea vrea un singur lucru - să pună capăt războiului”.
- Mașinile șoferilor beți, donate Ucrainei - Letonia a demarat în acest an confiscarea maşinilor șoferilor prinşi beți la volan. Pe măsură ce spaţiile de depozitare pentru aceste vehicule au început să se supraaglomereze, a decis să le trimită armatei şi spitalelor ucrainene. În două luni, în statul baltic cu 1,9 milioane de locuitori, 200 de maşini au fost confiscate de la şoferi cu un nivel de alcool în sânge de peste 0,15%. Detalii AICI.