Pentagonul blochează judecarea Rusiei pentru crime de război, ca să își protejeze propriii soldați

Pentagonul blochează judecarea Rusiei pentru crime de război, ca să își protejeze propriii soldați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentagonul este acuzat că a blocat împărtășirea informațiilor obținute de serviciile americane despre crimele de război comise de ruși în Ucraina cu Tribunalul Penal Internațional (TPI).

Administrația Biden și Departamentul de Stat au susținut cooperarea cu TPI cu sediul la Haga, ca mijloc de a trage forțele ruse la răspundere pentru crime de război, dar Departamentul de Apărare se opune ferm pe motiv că precedentul ar putea fi în cele din urmă folosit împotriva soldaților americani, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

New York Times a citat foști și actuali oficiali care spun că rezistența Pentagonului este un obstacol și că șeful Pentagonului, Lloyd Austin, e de neclintit în hotărârea sa, dar că președintele Joe Biden nu a luat încă o decizie finală.

Senatorul republican Lindsey Graham, care s-a aflat în spatele unei rezoluții a Congresului care îndeamnă SUA să susțină TPI în privința Ucrainei, a dat vina și pe Pentagon.

„DoD (Departamentul Apărării - n.red.) s-a opus schimbării legislative – aceasta a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare – și acum încearcă să submineze litera și spiritul legii. Mi se pare că DoD este copilul problemă aici și, cu cât vom putea pune mai repede informațiile la dispoziția TPI, cu atât lumea va deveni un loc mai bun”, a declarat Graham pentru New York Times.

ADVERTISING

Experții juridici americani au contribuit la elaborarea Statutului de la Roma, care stă la baza creării Tribunalului de la Haga. A fost semnat de Bill Clinton în 2000, dar nu a fost ratificat de Senat, iar George W. Bush a luat apoi decizia ciudată de a retrage semnătura SUA.

Și atunci s-a susținut că Tribunalul Penal Internațional ar putea fi folosit de inamicii SUA pentru a-i vâna pe soldații americani care luptă în războaie străine, în ciuda garanțiilor scrise în statut care afirmă că instanța internațională ar avea jurisdicție doar dacă instanțele din țara de origine a suspectului nu vor sau nu pot să judece cazul.

ADVERTISING

Vorbind la conferința de securitate de la Munchen de luna trecută, Kamala Harris a spus că SUA au stabilit că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina.

Vicepreședintele a adăugat că SUA „vor continua să susțină procesul judiciar din Ucraina și anchetele internaționale, pentru că dreptatea trebuie înfăptuită”.

Harris nu a precizat cooperarea cu TPI, dar săptămâna trecută, Beth van Schaack, ambasadorul general al SUA pentru justiția penală globală, a declarat la o conferință la Liov că „Tribunalul Penal Internațional ocupă un loc important în ecosistemul justiției internaționale, iar Statele Unite susțin ancheta procurorului TPI”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇