A prezis la minut războiul și acum spune când se va termina: „Această bătălie va fi cea finală”

A prezis la minut războiul și acum spune când se va termina: „Această bătălie va fi cea finală”

Kirilo Budanov, şeful GRU, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, spune că Rusia va rămâne fără „resurse militare” pentru a-și atinge obiectivele de război în Ucraina până la sfârșitul primăverii.

Într-un interviu acordat USA Today, Budanov spune că rușii risipesc cantități uriașe de armament și muniții, și achizițiile și producția nu pot ține pasul.

„Rusia a irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale. Economia și producția sa nu sunt capabile să acopere aceste pierderi. Și-a schimbat conducerea militară. Dacă armata Rusiei nu își va îndeplini obiectivele în primăvara aceasta, va rămâne fără resurse militare", a spus Budanov, din biroul său fortificat din Kiev, pe care îl împarte cu două broaște pe care le are ca animale de companie și canari pe care îi folosește pentru a detecta gaze otrăvitoare.

Budanov a mai prezis că Ucraina și Rusia vor duce „o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi cea finală înainte de încheierea acestui război”.

ADVERTISING

El nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmațiile sale și publicația citată menționează că Moscova și Kievul sunt implicate într-un intens război informațional, pe lângă cele de pe câmpul de luptă.

Spionul-erou care a prezis la minut startul invaziei

Unii experți militari au avertizat că ambele părți trebuie să fie pregătite pentru o luptă lungă. Însă șeful GRU a mai făcut predicții care s-au adeverit. În primul rând, în legătură cu momentul exact al declanșării invaziei ruse.

În vârstă de 37 de ani, Budanov a absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forţelor speciale ale Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina. A participat la operaţiuni militare speciale, informaţiile despre acestea fiind clasificate.

Cu câteva ore înainte ca toate avertismentele sale despre o invazie rusă să se dovedească a fi corecte, generalul maior Kirilo Budanov şi-a mutat soţia în biroul său, temându-se că se va întâmpla într-adevăr ce e mai rău. Era 23 februarie - noaptea dinaintea lansării invaziei ruse împotriva Ucrainei - iar Budanov îşi pusese în joc însăşi cariera, pentru că a fost printre puţinii oficiali ucraineni convinşi că Rusia era pe cale să atace şi să încerce să captureze capitala Kiev.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El şi soţia priveau insistent şi îngrijoraţi ceasul în noaptea aceea. Budanov risca să rămână în curând fără slujbă, dacă totul nu decurgea aşa cum el prezisese şi cum comunicase, de altfel, şi conducerii politice - sceptice - a Ucrainei.

„Avusesem această discuţie că, dacă acel atac nu are loc, nu vom fi prea bine. Spusesem în mod specific că la ora 4 dimineaţa va începe. Sună foarte ciudat, dar mi-era teamă că nu se va întâmpla cum ar fi urmat să se întâmple", declara el la începutul lui februarie pentru Washington Post, când se vehicula că acesta va fi numit ministru al Apărării.

În cercurile politice ucrainene, el este respectat ca fiind singura persoană - împreună cu serviciile secrete americane şi britanice - care a avertizat corect, cu luni de zile înainte, ce plănuia Rusia.

La vremea respectivă, a fost în mare parte ignorat. Majoritatea celorlalţi oficiali guvernamentali şi militari ucraineni se aşteptau ca invazia Rusiei să se limiteze la partea de est a ţării mai degrabă decât un atac pe scară largă, în trei direcţii.

ADVERTISING

Rezerviştii ruşi luptă în Ucraina folosind lopeţi, din cauza lipsei de muniţie

Și de această dată serviciile de informații britanice par să confirme ce spune Budanov. Ministerul britanic al Apărării a transmis în raportul zilnic că rezerviştii ruşi folosesc probabil lopeţi în lupta corp la corp în Ucraina, din cauza lipsei de muniţie.

În februarie, rezerviştii au povestit că li s-a ordonat să atace o ţintă ucraineană folosind doar „arme de foc şi lopeţi”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Lopeţile folosite sunt model MPL-50. „Folosirea ca armă a lopeţilor evidenţiază luptele brutale şi low-tech care au ajuns să caracterizeze o mare parte a războiului”, a menţionat ministerul, potrivit News.ro.

În comunicat se precizează că unul dintre rezervişti a spus că nu era pregătit nici fizic şi nici psihic pentru a lupta.

„Dovezi recente arată o creştere a numărului luptelor corp la corp”, a adăugat ministerul britanic.

Ziua 375: Schimbare de strategie la Bahmut, Rusia ar fi folosit puternicele bombe UPAB-1500B. China promite că nu trimite arme


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇