Ziua 375: Schimbare de strategie la Bahmut. Putin e somat să-și retragă trupele, China promite că nu trimite arme

Ziua 375: Schimbare de strategie la Bahmut. Putin e somat să-și retragă trupele, China promite că nu trimite arme

Ziua 375 de război a început cu vești din Bahmut, unde forțele ruse pare că nu reușesc sau nu mai încearcă să încercuiască orașul, în ciuda avansului în anumite zone. Totuși, chiar dacă forțele ucrainene își mențin pozițiile, situația este din ce în ce mai dificilă și este posibil să fi început o retragere controlată, deși nu este clar dacă a fost dat ordinul de retragere sau nu. De altfel, și strategia de învăluire a rușilor este diferită de cea de încercuire, care presupune distrugerea inamicului, și îi forțează pe ucraineni să se retragă.

Potrivit ucrainenilor, rușii ar pierde câte 500 de soldați pe zi în luptele de la Bahmut.

Iar publicația Defense Express susține că Rusia ar fi folosit pentru prima dată în Ucraina puternicele bombe UPAB-1500B, de 1,5 tone, care pot lovi ținte bine protejate aflate la 40 de kilometri.

Și la Lviv continuă conferinţa United4Justice, care a început sâmbătă. Se discută despre cum se vor face anchetarea, pedepsirea ocupanţilor pentru abuz de persoane, viol şi alte crime violente comise în teritoriul ocupat.

Sâmbătă, în ziua 374 de război, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a vorbit despre negocieri de aderare UE-Ucraina în acest an, Șoigu a făcut o vizită neașteptată trupelor ruse de pe front, iar procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunţat că se pregăteşte deschiderea la Kiev a unui birou al Curţii Penale Internaţionale.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Bahmut - retragere controlată? - Avansul forțelor ruse la Bahmut nu sugerează că acestea vor reuși să încercuiască Bahmutul în curând, cu atât mai mult să cucerească orașul prin atacuri frontale, se arată în ultima analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, citat de The Kyiv Independent. Totuși, chiar dacă forțele ucrainene își mențin pozițiile, situația este din ce în ce mai dificilă și este posibil să fi început o retragere graduală controlată, deși nu este clar dacă a fost dat ordinul de retragere sau nu. De altfel, și strategia de învăluire a rușilor este diferită de cea de încercuire - care presupune distrugerea inamicului - forțându-i pe ucraineni să se retragă.
  • Sute de morți zilnic - Armata rusă suferă pierderi uriaşe la Bahmut, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, scrie dpa. „Pierderile ruşilor ajung la 500 de morţi şi răniţi în fiecare zi”, a spus Oleksii Reznikov, pentru Bild am Ziarul Sonntag. Cifrele nu au putut fi verificate independent.
  • Bombardamente și explozii - O femeie și doi copii au murit în satul Poniatovka, de lângă Herson, în urma unui bombardament rusesc. În plus, un bărbat și o femeie au fost uciși în Herson după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un obuz rusesc.Explozii sunt auzite duminică la prânz și în Kramatorsk, regiunea Donețk.
  • Sfârșitul războiului e aproape? - Kirilo Budanov, șeful contraspionajului militar ucrainean, estimează că războiul se va încheia în această primăvară, după o ultimă mare bătălie. Detalii AICI.
  • Rusia aduce tot arsenalul - Rusia ar fi folosit pentru prima dată în Ucraina puternicele bombe UPAB-1500B, de 1,5 tone, care pot lovi ținte bine protejate aflate la 40 de kilometri. Informația este prezentată de Defense Express, care citează surse proprii. Bomba ghidată UPAB-1500B s fost prezentată pentru prima dată la o expoziție de armament rusă în 2019. Ulterior, a fost supusă la testări complete, livrată forțelor aeriene ruse și a primit și primele comenzi pentru export. Bomba poate transporta o încărcătură utilă de 1.010 kg.

Declarații și ajutoare

  • Putin trebuie să-și retragă trupele - Cancelarul german Olaf Scholz a spus, la CNN, că Vladimir Putin trebuie să înțeleagă că nu va triumfa în Ucraina și că retragerea trupelor sale este necesară înainte ca discuțiile de pace să poată avea loc: „După părerea mea, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă, că trebuie să își retragă trupele. Aceasta este baza pentru discuții. Ucraina este pregătită pentru pace. Nu vom lua decizii în locul lor. Îi sprijinim. (…) Cred că ei știu că suntem pregătiți să organizăm un anumit mod de garanții de securitate pentru țară, în vremuri de pace viitoare, dar nu suntem încă acolo”.
  • Promisiuni de la China - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, la o conferință cu șefa CE Ursula von der Leyen, că Beijingul a promis că nu va trimite arme Rusiei: „Guvernul Chinei a anunțat că nu va livra nimic. Noi am cerut asta și monitorizăm situația”.
  • Cooperare activă cu UE - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul de sâmbătă seara, că în acest an cooperarea Ucrainei cu instituţiile europene va fi şi mai strânsă, pentru a se “pregăti în mod activ totul pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană”. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că speră ca negocierile de aderare ale Ucrainei la UE să înceapă chiar din acest an.
  • Doi piloți ucraineni în Arizona - Doi piloți ucraineni se află în Arizona pentru a pilota simulatoare de zbor și pentru a fi evaluați de armata americană, au declarat sâmbătă doi oficiali americani, transmite Reuters. Prezența piloților ucraineni în Arizona este o premieră. Nu este vorba de o instruire pe F-16, ci pe avioanele pe care le au ucrainenii, au mai spus oficialii.
  • Avioane din Occident - Livrarea de către statele occidentale a unor avioane de luptă pentru a sprijini Ucraina să se apere împotriva Rusiei este „doar o chestiune de timp”, a declarat premierul leton Krisjanis Karins, potrivit The Guardian. „Livrarea de avioane de luptă este doar o chestiune de timp”, a declarat Karins pentru Der Spiegel. „Nu văd de ce Occidentul nu ar trebui să livreze avioane de luptă. Dacă Ucraina are nevoie de avioane de luptă, ar trebui să le primească”, a mai spus premierul.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Mobilizare la Liov - Președintele Ucrainei a anunțat rezultatele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Ucraina, care a avut loc la Liov. Au participat şefi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale şi ai comunităţilor locale, care au venit din toată țara. S-a discutat despre securitate, energie, protecţie socială, probleme financiare, anti-corupţie. „Tot ceea ce este necesar pentru o mai mare putere a instituţiilor noastre şi pentru o mai mare securitate a poporului nostru”, a spus Zelenski.
  • Anticorupție în Ucraina - Volodimir Zelenski a anunțat că guvernul ucrainean a aprobat sâmbătă Programul de Stat Anticorupţie. „ S-a convenit astăzi că deja în martie Cabinetul de Miniştri va pregăti deciziile de care comunităţile noastre au nevoie pentru sustenabilitatea bugetului. Modificări relevante ale Legii bugetului de stat al Ucrainei vor fi propuse Radei Supreme. Astăzi, Cabinetul de Miniştri a aprobat Programul de Stat Anticorupţie în şedinţa sa. Aceştia sunt paşi sistemici care vor oferi statului mai multă transparenţă, iar societăţii mai multe oportunităţi de a interacţiona cu statul”, a afirmat Volodimir Zelenski.
  • United4Justice - La Liov continuă conferinţa United4Justice, care a început sâmbătă. Se discută despre cum se vor face anchetarea, pedepsirea ocupanţilor pentru abuz de persoane, viol şi alte crime violente comise în teritoriul ocupat. „Nu doar pentru a identifica toţi criminalii, nu doar pentru a-i pedepsi, ci şi pentru a ajuta oamenii care au fost abuzaţi să depăşească această lovitură şi să revină la o viaţă normală”, a spus Volodimir Zelenski.
  • Violență sexuală - 171 de cazuri de violență sexuală au fost înregistrate de la începutul războiului în Ucraina, a spus la conferința United4Justice, care are loc la Liov, prima doamnă Olena Zelenska, citată de The Kyiv Independent. Este vorba de 119 cazuri de violență sexuală împotriva femeilor, 39 împotriva bărbaților și 13 împotriva minorilor. Numărul de acte de violență înregistrate arată că astfel de crime sunt o politică deliberată a armatei ruse, a spus Zelenska.
  • Copii duși în Rusia - Cel puțin 13.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de forțele Moscovei, a spus Ivanna Klympush-Tsintsadze, un parlamentar ucrainean citat de Sky News. „Unii dintre ei au fost duși în așa-numite tabere de vacanță timp de o săptămână, nu s-au mai întors niciodată. Iar unii dintre ei chiar au fost dați deja spre adopție familiilor ruse, ca și cum nu ar avea propriile familii în Ucraina”, a mai spus parlamentarul.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇