Instrumentul vital pe care americanii îl trimit în Ucraina: Este esențial în recucerirea teritoriilor ocupate de ruși (Video)

Instrumentul vital pe care americanii îl trimit în Ucraina: Este esențial în recucerirea teritoriilor ocupate de ruși (Video)

Armata ucraineană va primi un nou echipament militar american care va crește decisiv mobilitatea brigăzilor mecanizate: un vehicul blindat care se transformă într-un pod, facilitând traversarea râurilor, tranșeelor și a altor obstacole din calea coloanelor motorizate.

De la începerea invaziei Rusiei, în urmă cu un an, Statele Unite au acordat Ucrainei ajutoare de aproape 32 de miliarde de dolari.

Următorul pachet de ajutor militar pe care Statele Unite îl vor acorda Ucrainei, în valoare de 400 de milioane de dolari, va include mai multă muniție pentru sistemele de rachete HIMARS, obuziere, blindate de infanterie Bradley, muniție și echipamente pentru instruire și sprijin, potrivit Departamentului de Stat american.

ADVERTISING

Ucraina va primi și un instrument important, Armored Vehicle Launched Bridges (AVLB), un vehicul blindat care are atașat un pod metalic pliabil. Aceste poduri mobile le vor permite trupelor ucrainene să traverseze rapid cu tancuri și alte vehicule blindate râurile, tranșeele și alte obstacole, scrie Newsweek.

AVLB este necesar în condițiile în care Statele Unite și aliații lor europeni, inclusiv Germania și Marea Britanie, au anunțat că vor trimite tancuri Ucrainei, iar mai mulți experți militari au avertizat că tancurile oferite de țările membre NATO ar putea fi prea grele pentru multe dintre podurile din Ucraina, ceea ce ar putea limita folosirea lor.

ADVERTISING

Jack Watling, cercetător specializat în războiul terestru la Royal United Services Institute din Londra, a spus pentru Reuters că podurile mobile sunt „vitale" pentru operațiunile ofensive ale Ucrainei: „Podurile de asalt sunt esențiale pentru operațiunile cu arme combinate. Le permit vehiculelor blindate să traverseze râuri înguste și șanțuri care altfel ar încetini o forță întreagă".

El a adăugat că prin trimiterea acestui echipament Statele Unite ajută Ucraina să-și recâștige teritoriul ocupat de forțele ruse. Atât Kievul, cât și Moscova se pregătesc să declanșeze noi operațiuni ofensive în această primăvară după ce conflictul a intrat într-un blocaj în timpul iernii.

Forțele ucrainene au distrus din rațiuni strategice podurile de lângă Bahmut, mișcare ce pare să pregătească o retragere tactică din orașul asediat de forțele ruse, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Ucrainenii au aruncat în aer două poduri importante - cel de peste râul Bahmutivka, in nord-estul orașului, și unul de pe ruta Kromove - Bahmut, în vest.

ADVERTISING

„Distrugerea preventivă a podurilor pare un semn că trupele ucrainene ar putea urmări să limiteze mișcările rușilor în Bahmut și să limiteze potențialele rute de ieșire din Bahmut către vest ale rușilor", se arată în raportul citat.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇