Moscova acuză Ucraina că plănuiește atacuri radioactive care ar afecta Transnistria și vecinii. Replică de la Chișinău și o explicație din SUA

Moscova acuză Ucraina că plănuiește atacuri radioactive care ar afecta Transnistria și vecinii. Replică de la Chișinău și o explicație din SUA

Oficialii de la Moscova au lansat, în ultimele zile, o serie de scenarii pe subiectul „operațiunilor sub steag fals cu riscuri biochimice și nucleare”, puse la cale de Kiev, „SUA și complicii”, și împletite cu acuzațiile că Ucraina s-ar pregăti să invadeze Transnistria.

Agenția de stat TASS a anunțat miercuri că la nivelul Comitetului de anchetă al Rusiei, organism ce se ocupă de anchete importante la nivel naţional, este investigată pregătirea unei „provocări de amploare” pe care Kievul ar pune-o la cale pentru a acuza ulterior Rusia.

În același timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a publicat miercuri pe site-ul instituției un comentariu în care duce scenariul la următorul nivel și susține că aceste provocări ar implica materiale radioactive.

Încă din prima propoziție Zaharova spune că își bazează „îngrijorările” pe informații care circulă în spațiul online, fără a indica măcar canalele, dar asta nu o împiedică să le prezinte ca și sigure.

ADVERTISING

„Am atras atenţia asupra informaţiilor care circulă într-o serie de mijloace de informare în masă, resurse de Internet şi reţele sociale ucrainene, cu privire la livrarea de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa.

Potrivit acestor informaţii, pe 16 februarie, containere cu substanţe radioactive şi marcaje în limba engleză au fost livrate în portul Cernomorsk, ocolind inspecţia vamală de pe teritoriul unei ţări europene.

La 19 februarie, containere similare care conţineau substanţa radioactivă californiu-252, care se pare că este utilizată în mod activ în verificarea integrităţii reactoarelor centralelor nucleare, au fost livrate în portul Odesa.

Când a fost primit în port, sistemul de monitorizare a radioactivităţii a fost dezactivat.

O anchetă jurnalistică a dezvăluit că furnizorul acestei substanţe radioactive este o companie americană, Frontier Technology Corp., angajată în producţia de containere pentru izotopi radioactivi, în special surse de radiaţii neutronice. Bloggerii ucraineni şi-au exprimat temerile că ar putea fi vorba de unele componente pentru muniţii şi chiar de fabricarea unei bombe murdare”, scrie Zaharova, textul fiind postat pe toate canalele ministerului.

ADVERTISING

Ea folosește prilejul pentru a relua acuzațiile de marți ale Ministerul rus al Apărării, potrivit cărora „SUA şi complicii săi" plănuiesc o operaţiune de provocare în Ucraina folosind substanţe chimice toxice, și a inserat și un alt scenariu lansat de oficialii ruși, potrivit căruia Ucraina ar plănui să invadeze Transnistria.

„Anterior, Ministerul rus al Apărării a atras atenţia asupra unei provocări pe care o pregăteşte regimul de la Kiev pentru a acuza forţele armate ruse că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalaţii cu risc de radiaţii, ceea ce ar putea duce la o scurgere de substanţe radioactive şi la contaminarea zonei.

Aceste informaţii au avut un mare ecou în rândul locuitorilor din Ucraina şi din ţările limitrofe din Europa de Est. Faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea, nu poate decât să provoace îngrijorare. (...)

ADVERTISING

Este remarcabilă tăcerea autorităţilor ucrainene, care nu comentează în niciun fel informaţiile din mass-media şi de pe reţelele sociale. Aparent, regimul lui Zelenski este gata să folosească orice scuză pentru a escalada conflictul în scopul de a obţine ajutor militar şi financiar din partea Occidentului. Acesta este indiferent la faptul că astfel de aventuri pot duce la consecinţe catastrofale şi la decese în masă”, a continuat purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov.

Ea amenință voalat și cu închiderea coridorului pentru transportul de cereale și cere organizațiilor internaționale să facă verificări.

„Avertizăm regimul de la Kiev şi sponsorii săi occidentali în privinţa oricărei acţiuni nechibzuite care pune în pericol viaţa şi sănătatea a mii de civili”, conchide Zaharova.

Reacție promptă de la Chișinău

Guvernul de la Chişinău a reacţionat imediat şi a infirmat scenariile Moscovei.

„Cu referire la recentele declaraţii care vizează repetat regiunea transnistreană a ţării noastre, nu comentăm falsuri şi speculaţii. Instituţiile statului monitorizează situaţia şi nu confirmă informaţia difuzată de partea rusă. Facem apel la calm şi invităm publicul din ţara noastră să urmărească sursele oficiale de informaţii ale Republicii Moldova”, a transmis guvernul moldovean.

Premierul Republicii Moldova se află miercuri în România, în prima sa vizită oficială de la preluarea funcției.

Scenarii radioactive pentru a ascunde eșecurile

Scenariile apocaliptice lansate tot mai mult în ultimele zile de la Moscova au fost analizate și de experții Institutului pentru Studiul Războiului, care consideră că astfel se încearcă distragerea atenției de la faptul că într-un an de război armata rusă nu a obținut niciun succes concret în Ucraina.

„Aparenta intensificare a avertismentelor legate de operaţiuni sub steag fals cu riscuri biochimice şi nucleare se adaugă operaţiunii propagandistice concertate a Rusiei în care acuză Ucraina că se pregăteşte pentru o invazie în Transnistria”, notează raportul ISW, care citește în aceeași cheie și decizia lui Putin de a suspenda participarea Rusiei la tratatul New Start.

Institutul spune că există o corelaţie între propaganda rusă şi realităţile câmpului de luptă, în special atunci când forţele ruseşti nu reuşesc să câştige teren semnificativ în operaţiunile ofensive din Ucraina.

„Recenta reapariţie a acestor narative ruseşti standard, sub forma avertismentelor în legătură cu operaţiuni sub steag fals şi a unor ameninţări nucleare, sugerează că oficialii ruşi încearcă din ce în ce mai mult să atenueze impactul informaţional al lipsei continue de succese ruseşti pe câmpul de luptă şi să încetinească totodată furnizarea de tancuri şi alte echipamente occidentale înainte de contraofensivele ucrainene preconizate”, este concluzia experților ISW.

Ei preconizează că Ministerul rus al Apărării şi înalţii oficiali ruşi „îşi vor intensifica probabil angajamentul faţă de astfel de operaţiuni de informare, pe măsură ce ofensiva rusă în curs de desfăşurare în regiunea Lugansk se apropie de punctul culminant şi cresc oportunităţile pentru contraofensive ucrainene”.

Ziua 371: Propagandă cu scenarii radioactive și bluful nuclear. În Rusia lui Putin copiii anti-război ajung la orfelinat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇