Talibanii au început vânătoarea persoanelor care au colaborat cu americanii și NATO

Talibanii au început vânătoarea persoanelor care au colaborat cu americanii și NATO

Talibanii şi-au intensificat căutarea persoanelor care au lucrat cu forţele americane şi NATO, se menţionează într-un document confidenţial al Naţiunilor Unite, în pofida promisiunii insurgenţilor că nu vor încerca să se răzbune pe oponenţii lor.

Raportul, redactat de către un grup de experţi ONU în evaluarea riscurilor şi consultat de AFP, afirmă că talibanii dispun de ‘liste de priorităţi’ cu persoane pe care vor să le aresteze.

Cei mai expuşi riscului sunt persoanele care au avut posturi de răspundere în cadrul forţelor armate afgane, în cadrul poliţiei, unităţilor de informaţii, conform acestui document.

ADVERTISING

Talibanii au efectuat 'vizite ţintite din uşă în uşă' la domiciliile persoanelor pe care vor să le aresteze, precum şi la locuinţele membrilor familiilor acestora.

Conform raportului, insurgenţii filtrează persoanele care doresc să ajungă pe aeroportul din Kabul şi au instituit puncte de control în marile oraşe, inclusiv în capitală şi la Jalalabad.

Datat miercuri, acest raport a fost redactat de Centrul norvegian de analize globale, o organizaţie care furnizează rapoarte serviciilor de informaţii şi agenţiilor ONU.

'Ei vizează familiile celor care refuză să se predea şi urmăresc şi pedepsesc familiile acestora potrivit Sharia,' a declarat pentru AFP directorul grupului respectiv, Christian Nellemann.

ADVERTISING

Familiile vor avea de suferit

'Ne aşteptăm ca persoanele care au lucrat pentru forţele americane şi NATO şi aliaţii lor, precum şi membrii familiilor lor să fie ameninţaţi cu tortura şi executarea', a adăugat el.

'Aceasta va pune şi mai mult în pericol serviciile de informaţii occidentale, reţelele, metodele şi capacitatea lor de a contracara atât talibanii, Statul Islamic, cât şi alte ameninţări teroriste în viitor', apreciază Christian Nellemann.

Potrivit raportului, insurgenţii 'recrutează rapid' noi informatori pentru a colabora cu regimul taliban şi îşi extind listele cu ţinte, contactând moschei şi intermediari.

ADVERTISING

Talibanii au lansat o vastă operaţiune de seducţie mediatică de la revenirea lor la putere duminică, promiţând în special amnistie totală pentru toţi cei care au lucrat pentru guvernul afgan ales.

Dar afganii, în special femeile şi minorităţile religioase, păstrează vie amintirea brutalităţii regimului fundamentalist instituit în perioada când s-a aflat la putere între 1996 şi 2001, când persoane au fost biciuite şi lapidate până la moarte, mai ales în cazuri de adulter, conform AFP. 

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇