Taifunul Molave a făcut prăpăd în Vietnam: Mai mulți morți și zeci de dispăruţi (Video&Foto)

Taifunul Molave a făcut prăpăd în Vietnam: Mai mulți morți și zeci de dispăruţi (Video&Foto)

Cel puţin 26 de pescari au fost daţi dispăruţi pe mare în timp ce unul dintre cele mai puternice taifunuri din ultimele două decenii a lovit miercuri regiunile costiere din centrul Vietnamului, dezrădăcinând copaci şi forţând sute de mii de locuitori să se refugieze în adăposturi.

Două persoane au fost declarate decedate şi alte douăsprezece au fost date dispărute anterior, înainte ca taifunul Molave, însoţit de viteze ale vântului de până la 135 de kilometri la oră, să atingă zona de uscat în jurul prânzului, ora locală.

"Văd bucăţi de acoperiş, poate şi din al meu, şi crengi de copaci zburând sub cerul plin de nori", a declarat prin telefon pentru Reuters Nguyen Van Muoi, un locuitor din provincia centrală Binh Dinh.

ADVERTISING

"Biata mea casă va fi probabil acoperită de un strat gros de noroi şi de apă de la inundaţii", a adăugat Muoi dintr-un adăpost pentru persoanele evacuate.

26 de pescari sunt dați dispăruți

Douăzeci şi şase de pescari au fost daţi dispăruţi după scufundarea bărcilor în care se aflau în timp ce încercau să revină la ţărm, au anunţat autorităţile guvernamentale. Două ambarcaţiuni ale marinei militare au fost mobilizate pentru găsirea lor.

Aproximativ 250.000 de militari au fost desfăşuraţi în aşteptarea taifunului, la fel şi elicoptere şi ambarcaţiuni amfibii, a indicat Guvernul.

Nouă furtuni au afectat în acest an Vietnamul, iar ploile abundente de la începutul lunii octombrie au provocat cele mai grave inundaţii din ultimele decenii şi mai multe alunecări de teren distrugătoare.

ADVERTISING

Cel puţin 130 de persoane şi-au pierdut viaţa în regiunea centrală, aproximativ o treime dintre aceştia fiind soldaţi şi zeci de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi.

În Vietnam, sute de mii de locuitori au fost evacuaţi din calea furtunii.

Televiziunea de stat din Vietnam a difuzat imagini cu un reporter care făcea eforturi să stea în picioare în timp ce vântul sufla cu putere în provincia Quang Nam, unde se află situl istoric Hoi An inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Alte şase persoane au fost rănite şi au fost înregistrate pagube însemnate, relatează agenţia Xinhua care citează un raport emis miercuri de Consiliului Naţional pentru Reducerea şi Gestionarea Riscului de Dezastre (NDRRMC). De asemenea, două persoane sunt date dispărute, iar circa 210.000 de locuitori au fost evacuaţi.

ADVERTISING

Taifunul Molave, însoţit de vânt puternic şi ploi torenţiale, a lovit Filipine la sfârşitul săptămânii trecute, iar agenţia pentru situaţii de urgenţă a anunţat că bilanţul a crescut marţi la nouă morţi.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇