Suedia suspendă vaccinările cu AstraZeneca. Compania este o multinaţională britanico-suedeză

Suedia suspendă vaccinările cu AstraZeneca. Compania este o multinaţională britanico-suedeză

Suedia intră în rândul țărilor care suspendă vaccinările cu serul AstraZeneca.

Agenția de sănătate din Suedia a transmis, marți, că întrerupe vaccinările împotriva COVID-19 cu vaccinul AZ, ca măsură de precauție, după ce mai multe țări au decis același lucru, scrie Reuters.

”Agenția suedeză de sănătate publică a hotărât să suspende utilizarea vaccinului COVID-19 al AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenției Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la efectele adverse”, au transmis autoritățile sanitare din Suedia.

De menționat este că AstraZeneca este o companie multinațională farmaceutică și biotehnologică britanico-suedeză.

ADVERTISING

Vecinii scandinavi ai Suediei, Danemarca și Norvegia, au raportat cazuri izolate de hemoragii, cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite după inoculări cu serul AstraZeneca.

Totodată, agenția suedeză pentru produse medicale a precizat luni că a înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge și un caz (diferit de cele 10) de nivel scăzut de trombocite în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

20 de țări au oprit imunizarea cu AZ

Mai multe țări au suspendat – complet sau parțial – vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca/Oxford.

Deciziile au venit după ce au fost semnalate mai multe cazuri de cheaguri de sânge, după inocularea cu acest ser, însă nu s-a stabilit că vaccinarea a dus la apariția acestora. EMA și OMS analizează cazurile.

Prima țară care a anunțat suspendarea completă a procesului de imunizare cu AZ a fost Danemarca, după ce Austria a fost prima țară care a renunțat să mai folosească doze dintr-un anumit lot – ABV5300.

ABV5300 a fost livrat în 17 țări, dar nu și în România. Apoi, Italia a semnalat probleme și la lotul ABV2856, care a fost livrat în țara noastră, dozele rămase fiind carantinate, după ce peste 70.000 de români se vaccinaseră deja cu acest lot, inclusiv politicieni ca Emil Boc sau Emanuel Ungureanu.

ADVERTISING

Tot Italia a mai interzis un lot – ABV5811 – care a fost și el folosit în țara noastră.

În schimb, Comitetul de Coordonare a Vaccinării (CNCAV) a anunțat, luni (15 martie) seara, că România nu suspendă imunizarea cu acest vaccin.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) urmează să abordeze problema joi, atunci va fi anunțată și o decizie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va reuni, marţi, grupul său de experţi pentru a studia siguranţa acestui vaccin, dar conducerea instituţiei a recomandat deja continuarea utilizării acestuia

Iată Lista celor 20 de țări care au suspendat parţial sau total vaccinarea cu AstraZeneca: Din Danemarca până în Congo

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇