Stelian Ion: Dosarul Mineriadei, o pată neagră pe obrazul Justiţiei din România

Stelian Ion: Dosarul Mineriadei, o pată neagră pe obrazul Justiţiei din România

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a apreciat că dosarul Mineriadei reprezintă „o pată neagră” pe obrazul Justiţiei din România, adăugând că victimele şi urmaşii lor merită scuze.

Întrebat dacă pot fi traşi la răspundere cei care s-ar putea face vinovaţi de tergiversarea dosarului, Stelian Ion a replicat că aceasta este responsabilitatea Justiţiei, nu a ministrului.

"La răspundere nu îi poate trage decât Justiţia, nu-i poate trage ministrul Justiţiei. Pentru anumite fapte, bineînţeles, avem legislaţie, dar unele au fost verificate de Inspecţia Judiciară, care a spus la un moment dat că nu au fost probleme, când poate în realitate au fost.

ADVERTISING

Deci important este să facem sistemul să lucreze pentru că exemplele pe care le-aţi dat sunt dovada cea mai grăitoare poate că au fost probleme grave în Justiţie, ele nu s-au rezolvat. Ne interesează foarte mult nu atât să privim spre trecut pentru a ne plânge, ci să privim spre trecut pentru a trage concluzii şi pentru a găsi soluţiile să nu se mai repete aceste lucruri.

Oricum, aceste cazuri de care aţi vorbit sunt o pată neagră pe obrazul Justiţiei în România şi merită scuze toate victimele din acele dosare, urmaşii lor. Unii nu au apucat şi alţii, din păcate, poate nu să o apuce să vadă acele soluţii, însă Justiţia din România trebuie să dea un răspuns cât mai rapid, inclusiv în acele dosare", a arătat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

ADVERTISING

Sancţionarea cazurilor de tergiversare

Ministrul a adăugat că Legile Justiţiei ar putea prevedea pârghii pentru sancţionarea cazurilor de tergiversare.

"Sunt nişte pârghii care pot fi introduse, spre exemplu la criteriile de evaluare: poate acele cazuri admise în cazul contestaţiilor pentru tergiversarea procesului.

Cine are astfel de cauze admise înseamnă că are o problemă, înseamnă că a tergiversat procesele şi, bineînţeles, trebuie să suporte şi nişte consecinţe. Deci există pârghii, există soluţii. Important este să adoptăm aceste legi şi să privim, aşa cum am spus, către ce avem de făcut", a menţionat Stelian Ion.

ADVERTISING

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a apreciat pe 13 iunie că nu s-a dorit cu adevărat finalizarea dosarului Mineriadei şi pedepsirea vinovaţilor, dar şi-a exprimat încrederea că lucrurile vor intra "pe un făgaş firesc".

Întrebat dacă în dosarele Mineriadei sau cel al Revoluţiei sunt de vină procurorii şi dacă aceştia nu ar putea fi traşi la răspundere, el a răspuns: "Cu siguranţă pot fi traşi la răspundere".

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇