Orban: Nu s-a dorit finalizarea dosarului Mineriadei. Procurorii pot fi traşi la răspundere

Orban: Nu s-a dorit finalizarea dosarului Mineriadei. Procurorii pot fi traşi la răspundere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ludovic Orban susţine că nu s-a dorit cu adevărat finalizarea dosarului Mineriadei şi pedepsirea vinovaţilor, dar şi-a exprimat încrederea că lucrurile vor intra „pe un făgaş firesc” şi promite că va face tot ceea ce poate din funcţiile publice pe care le deţine pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Am o opinie clară, nu s-a dorit finalizarea acestor dosare. Este de domeniul evidenţei, au trecut 31 de ani, dosarele sunt instrumentate, în mare parte există mărturii, există probe, există indicii clare, faptul că nu a fost finalizat se datorează faptului că nu s-a dorit finalizarea, dar am încredere că lucrurile vor intra pe un făgaş firesc.

ADVERTISING

Noi avem ca obiectiv principal adoptarea Legilor Justiţiei şi vom încerca să adoptăm o legislaţie cât mai apropiată de reglementările europene, de înaltele standarde în materie de drepturile omului, de justiţie, de la nivel european ", a declarat Orban, duminică, la evenimentul de comemorare a victimelor represiunii din iunie 1990 - Mineriada, la troiţa victimelor mineriadelor din Piaţa Universităţii.

"Sunt magistraţi care au resposabilităţi legate de tergiversarea dosarului"

Întrebat dacă în dosarele Mineriadei sau cel al Revoluţiei sunt de vină procurorii şi dacă aceştia nu ar putea fi traşi la răspundere, acesta a răspuns: "Cu siguranţă pot fi traşi la răspundere".

"În conformitate cu legea, cei care instrumentau dosarul trebuiau să adune toate probele, să finalizeze rechizitoriul, să-l trimită în judecată, dar cu toate datele, cu toate probele.

ADVERTISING

Au fost nişte tergiversări, trageri de timp, tot felul de chichiţe procedurale voite, nu s-a dorit cu adevărat pedepsirea vinovaţilor şi pentru morţii din Revoluţie şi pentru mineriade. Nu s-a dorit şi e un sistem aşa, o mână nevăzută care parcă trage nişte sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovăţii la cel mai înalt nivel şi vinovăţii care nu ţin numai de o persoană, ci de oameni care au acţionat în mod clar, premeditat, împotriva libertăţii, împotriva democraţiei, împotriva vieţii şi a integrităţii fizice a românilor", a susţinut Ludovic Orban.

El a apreciat că nu Justiţia în ansamblu este de vină pentru această situaţia, anumite persoane. "Au fost nişte procurori, au fost nişte poliţişti judiciarişti implicaţi în instrumentarea acestor dosare, au fost judecători care au retrimis dosarul, deci, practic, sunt persoane, sunt magistraţi care au resposabilităţi legate de tergiversarea dosarului", a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Orban a afirmat că a fost în Piaţa Universităţii atât pe 21 decembrie 1989, cât şi în 13 şi 14 iunie 1990.

"Eu am fost participant la aceste evenimente şi, într-un fel, am făcut parte dintre aceia împotriva cărora s-a acţionat cu forţe de represiune în mod brutal, nejustificat, fără niciun fel de bază legală şi motivaţie. Voi continua să insist, să susţin, să fac ceea ce pot din funcţiile publice pe care le am ca să se afle adevărul şi să fie pedepsiţi cei vinovaţi ", a mai declarat Orban.

Declarație de presă a Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, la depunerea unei coroane de flori, în Piaţa Universităţii, la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi la Monumentul „Kilometrul zero al democraţiei”

Declarație de presă a Președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, la depunerea unei coroane de flori, în Piaţa Universităţii, la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi la Monumentul „Kilometrul zero al democraţiei” la împlinirea a 31 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, unul dintre cele mai violente și mai negre episoade din istoria postdecembristă.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Duminică, 13 iunie 2021

Citeşte şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇