Speranţa de viaţă în Rusia scade cu doi ani, din cauza pandemiei. A vaccinat doar 7,7 milioane de persoane, deși e prima țară care a lansat un ser antiCovid

Speranţa de viaţă în Rusia scade cu doi ani, din cauza pandemiei. A vaccinat doar 7,7 milioane de persoane, deși e prima țară care a lansat un ser antiCovid

Speranţa de viaţă la naştere a ruşilor a scăzut cu aproape doi ani, pentru prima oară în aproape 20 de ani, din cauza noului coronavirus.

Începând din 2003, acest indicator creştea treptat în Rusia şi a atins 73,3 ani în 2019.

Apoi a scăzut brusc la 71,5 ani din ianuarie în decembrie 2020, potrivit unor date statistice publicate marţi de către Ministerul rus al Sănătăţii, relatează AFP, citată de News.ro.

Ministerul spune că scăderea se explică printr-un exces de decese din cauza Covid-19, care a reprezentat una dintre cele mai mari provocări la adresa sistemului rus al Sănătăţii.

ADVERTISING

Agenţia rusă de statistică Rosstat anunţa în februarie peste 224.000 de morţi din cauza Covid, în timp ce Guvernul a anunţat marţi, în mod oficial, un total de doar 108.588 de decese.

Rusia a vaccinat complet 7,7 milioane de persoane

Pe de altă parte, Rusia, țară cu o populație de 144,4 milioane de parsoane, a vaccinat până în prezent doar 12,1 milioane de persoane împotriva COVID-19, dintre care 7,7 milioane cu ambele doze, potrivit Agerpres.

Este de precizat că Rusia e primul stat care a adus pe piață un vaccin antiCovid. Ar fi putut astfel să imunizeze mult mai multe persoane.

ADVERTISING

Dar serul , Sputnik V, este produs în cantități mici în comparație cu nevoile țării și, mai mult, este exportat în alte state, ca măsură de influenţă geo-politică.

Însă nu oricine are încredere în acest vaccin. Brazilia, de exemplu, a respins aprobarea vaccinului după ce au fost identificate „riscuri inerente” și ”defecte grave”.

Nici Uniunea Europeană nu a aprobat încă vaccinul, spunând că are nevoie de mai multe informații despre testele clinice și procesul de fabricație.

Experţi tehnici din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) vor începe următoarea etapă de examinare a vaccinului rusesc Sputnik V abia pe 10 mai.

ADVERTISING

Această etapă se va face în colaborare cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Cancelarul Angela Merkel a declarat că, doar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va aproba în curând vaccinul rusesc Sputnik V, Germania îl va cumpăra.

Iată ce mai poți citi azi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇