Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Brazilia, Anvisa, a respins luni importul vaccinului rusesc antiCovid Sputnik V.
Guvernatorii statelor braziliene ceruseră acest ser, după ce țara se confruntă cu un al doilea val al pandemiei ce afectează grav cea mai mare națiune din America Latină, potrivit Reuters.
Cei cinci membri al Anvisa au votat în unanimitate ca vaccinul rusesc să nu fie aprobat, după ce au fost identificate „riscuri inerente” și ”defecte grave”.
A fost invocată și o lipsă de informații cu privire la acest ser, care să garanteze siguranța, calitatea și eficacitatea acestuia.
Ana Carolina Moreira Marino Araujo, directorul general al Anvisa, a declarat că, ținând cont de toată documentația prezentată, datele obținute din inspecții și informațiile primite de la alte autorități de reglementare, „riscurile inerente” ale vaccinului sunt prea mari.
O problemă crucială a fost prezența în vaccin a adenovirusului care se putea reproduce, un defect „grav”, potrivit directorului pentru medicamente și produse biologice din cadrul Anvisa, Gustavo Mendes.
Vaccinul Sputnik V a fost aprobat în mai multe țări din întreaga lume. Oamenii de știință ruși spun că este 97,6% eficient împotriva COVID-19 într-o evaluare reală bazată pe date obținute de la 3,8 milioane de persoane.
Dar, la fel ca Anvisa, Uniunea Europeană nu a aprobat încă vaccinul, spunând că are nevoie de mai multe informații despre testele clinice și procesul de fabricație.
Experţi tehnici din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) vor începe următoarea etapă de examinare a vaccinului rusesc Sputnik V abia pe 10 mai.
Această etapă se va face în colaborare cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Cancelarul Angela Merkel a declarat că, doar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va aproba în curând vaccinul rusesc Sputnik V, Germania îl va cumpăra.