Șpăgi în vămile dinspre Moldova: DNA a reținut 8 vameși și polițiști de frontieră. Alți 15 sunt sub control judiciar

Șpăgi în vămile dinspre Moldova: DNA a reținut 8 vameși și polițiști de frontieră. Alți 15 sunt sub control judiciar

Procurorii anticorupţie au dispus măsuri preventive faţă de 23 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în dosarul care vizează şpăgile luate în punctele de frontieră de la graniţa cu Republica Moldova.

DNA precizează miercuri într-un comunicat că:

- au fost reţinute 8 persoane (patru lucrători vamali de la Sculeni şi patru agenţi de poliţie din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş)

- au fost puse sub control judiciar 15 persoane (5 poliţişti de frontieră de la Sculeni, altul de la Oancea, doi de la Stânca, dar şi doi lucrători vamali de la Albiţa,  doi de la Sculeni, alţi doi de la Oancea şi un lucrător vamal din cadrul Biroului Stânca).

ADVERTISING

Toţi sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

 ”În perioada 2021-2022, inculpaţii menţionaţi mai sus, lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins şi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 250 euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers”, a precizat DNA.

În schimbul şpăgii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au favorizat trecerea persoanelor şi/sau coletelor fără să ţină cont că nu se respecta legea referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile sau pentru perioadele de şedere în UE de către cetăţeni extra-comunitari.

ADVERTISING

DNA precizează că în acest dosar se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Cei opt inculpaţi reţinuţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă.

La anchetă, DNA a cooperat cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).

În noiembrie, DNA a avut o operațiune masivă în vămi, într-un dosar cu prejudiciu estimat la 58 de milioane de lei. Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi şi doi funcţionari din instituţie au fost reţinuţi de DNA. Ei sunt bănuiți că primeau “taxă” câte 300 de dolari pentru fiecare camion din Turcia care trecea prin vamă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇