Strategiile pentru Schengen: Bulgaria anunță un plan concret de acțiune, din România se aud vorbe goale

Strategiile pentru Schengen: Bulgaria anunță un plan concret de acțiune, din România se aud vorbe goale

Deși condusă de un guvern interimar și aflată într-o complexă criză politică, Bulgaria pare să trateze mai aplicat decât România problema aderării la Schengen.

Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Milkov, a anunțat luni că ţinta Bulgariei este aderarea la Schengen la 1 octombrie 2023, prezentând un plan concret de acțiuni interne pentru a elimina obiecțiile ridicate de Țările de Jos și de Austria la Consiliul JAI din 8 decembrie anul trecut.

O zi mai târziu, marți, chestiunea Schengen a fost abordată și de președintele Iohannis: șeful statului român a asigurat că oficialii români fac ”toate demersurile care țin de noi, pe toate palierele și la toate nivelurile, astfel încât România să obțină o decizie favorabilă”.

ADVERTISING

Aceleași argumente de la București în speranța obținerii unui alt verdict

Nici președintele Iohannis și nici ministrul de Externe Aurescu nu au anunțat un plan de acțiuni interne, mesajul public fiind acela că România îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare, deci problema trebuie tratată exclusiv politic. Austria a susținut însă – fără dovezi – că România se află pe un traseu al migrației ilegale către Occident.

România are ca obiectiv intrarea în Schengen în 2023.

„Succesul finalizării MCV în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României și al cetățenilor săi este în spațiul Schengen”, a transmis marți președintele Iohannis, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

ADVERTISING

Președintele a mulțumit statelor care au sprijinit aderarea României și a precizat că diplomația românească va face toate demersurile pentru o decizie favorabilă.

„Mulțumesc tuturor statelor care ne-au sprijinit și contăm pe sprijinul dumneavoastră și în continuare. Reafirm și în acest cadru că vom face toate demersurile care țin de noi, pe toate palierele și la toate nivelurile, astfel încât România să obțină o decizie favorabilă pentru aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Iohannis.

ADVERTISING

Bulgaria se ocupă de securizarea frontierelor cu Turcia și Serbia

„Acesta este obiectivul pe care ni l-am stabilit. Trebuie îndeplinită condiţia ca tot ceea ce planificăm să fie și îndeplinit şi cred că 1 octombrie este o dată realistă”, a spus şeful diplomaţiei de la Sofia, citat de 24chasa.

Oficialul bulgar a detaliat pe ce planuri va acționa:

”Primul domeniu vizează activităţile Ministerului de Interne şi consolidarea resurselor pentru a aborda problema migraţiei ilegale. Acest lucru se face în diferite sectoare.

În primul rând, este vorba despre protecţia fizică a frontierei noastre cu Turcia. În decembrie, preşedintele bulgar a negociat o asistenţă sporită din partea Turciei pentru a împiedica migranţii să ajungă la graniţa noastră.

În interiorul Bulgariei, se vor depune toate eforturile pentru a identifica şi a preveni transferurile de migranţi către frontiera sârbă.

În al treilea rând – paza frontierei cu Serbia, astfel încât migranţilor care au trecut de primele două bariere să nu li se permită să treacă de a treia”, a detaliat Nikolai Milkov.

Citeşte mai departe despre strategiile pentru Schengen: Bulgaria anunță planul concret de acțiune, România face ”demersuri pe toate palierele și la toate nivelurile” pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇