Suedia face consiliu informal JAI pe 25 ianuarie. Oportunitate pentru Bode de a aborda problema Schengen

Suedia face consiliu informal JAI pe 25 ianuarie. Oportunitate pentru Bode de a aborda problema Schengen

Președinția suedeză a UE organizează pe 25 ianuarie la Stockholm o reuniune informala a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), potrivit calendarului oficial al UE.

Consiliul JAI e formatul în care miniștrii de Interne din cele 27 de state pot decide extinderea spațiului Schengen.

"Pe 25 ianuarie, domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informala a Consiliului JAI, ne anunță Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat aceasta ședință.

Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spațiul Schengen.

ADVERTISING

Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum.

Deci toți ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal", anunţă pe Facebook Eugen Tomac, europarlamentar PMP.

Amintim că România nu a primit pe 8 decembrie votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen, fiind înregistrate două voturi negative.

Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Românii se află pe locul 3 în topul traficanților care duc migranți în Austria, la egalitate cu ucrainenii și după sirieni și turci, arată un bilanţ al poliției austriece pe 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇