Românii se află pe locul 3 în topul traficanților care duc migranți în Austria, la egalitate cu ucrainenii și după sirieni și turci, arată un bilanţ al poliției austriece pe 2022.
Anul trecut au fost identificați 687 de traficanți de persoane, cei mai mulți dintre ei fiind arestați, scrie Kronen Zeitung.
Numărul celor care au trecut ilegal granița în Austria a crescut semnificativ după ce a început războiul din Ucraina, precizează sursa citată. Peste 100.000 de persoane care au intrat ilegal în Austria au fost reținute în 2022.
Numărul traficanților de migranți a început să crească încă din 2016, când s-au înregistrat 249 de arestări. În 2020 au fost 311 arestări, iar în 2021 au fost arestați 441 de traficanți de migranți, a anunțat Oficiul Federal de Poliție Criminală.
Anul trecut, majoritatea traficanților au fost din Siria (99), Turcia (69), România (52) şi Ucraina (52).
„Există mulți tineri printre traficanții ucraineni și mulți sunt folosiți ca șoferi. Unii au simțit afacerea”, a explicat Gerhard Tatzgern, șeful operațiunilor de combatere a contrabandei la Oficiul Federal de Poliție Criminală.
Totodată, printre traficanții arestaţi se numără și 32 de cetăţeni austrieci.
„Factorul decisiv în lupta împotriva traficului de persoane este cooperarea strânsă și, mai ales, transfrontalieră. Detașarea ofițerilor de poliție austrieci în Ungaria, Serbia sau Macedonia de Nord este un semn important de cooperare internațională activă”, a declarat ministrul de Interne Gerhard Karner.
În 2022, contrabandiştii au profitat de războiul din Ucraina explicând potenţialelor lor victime că niciodată nu a fost atât de uşor să ajungă în Europa, deoarece nu mai existau controale.
Cea mai folosită rută pentru a ajunge în Austria a rămas în 2022 ruta estică a Mediteranei, în special ruta Balcanilor de Vest, care merge către Austria prin Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România și Ungaria.
Amintim că România nu a primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen, fiind înregistrate două voturi negative.
Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali.