Iohannis: Succesul privind MCV trebuie completat anul acesta cu binemeritata aderare la Schengen

Iohannis: Succesul privind MCV trebuie completat anul acesta cu binemeritata aderare la Schengen

Succesul finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată a României la Schengen, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Șeful statului a subliniat că țara noastră este pregătită din toate punctele de vedere, iar locul României și al cetățenilor săi este în Schengen.

”Reafirm și în acest cadru că vom face toate demersurile care țin de noi, pe toate palierele și la toate nivelurile, astfel încât România să obțină o decizie favorabilă pentru aderarea la spațiul Schengen.

ADVERTISING

România este, cu siguranță, o parte importantă a soluției la provocările de securitate cu care ne confruntăm la nivel european. Am contribuit și contribuim consistent la întărirea securității Uniunii”, a declarat Iohannis, potrivit unui comunicat.

Președintele a dat asigurări că România își va urmări și în 2023 obiectivele de politică externă pe baza celor trei piloni esențiali: creșterea rolului și a influenței în Uniunea Europeană, respectiv în NATO, și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

ADVERTISING

”Anul care tocmai a început nu va fi simplu. Ne va testa în continuare capacitatea de a răspunde la provocări, de a rămâne solidari și mai ales uniți”, a subliniat șeful statului.

În acest context, Iohannis a ținut să precizeze că răspunsul României la criza provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional și cuprinzător.

”Vom continua să sprijinim Ucraina și Republica Moldova, inclusiv aspirațiile lor europene și euroatlantice, după caz. Repet aici ceea ce am transmis la Kiev și la Chișinău – România va oferi tot sprijinul, pentru cât timp va fi necesar”, a asigurat președintele.

ADVERTISING

Profilul României a crescut exponenţial

Vorbind despre anul 2022, Iohannis a afirmat că a fost un an edificator pentru identitatea noastră ca țară pe plan extern, România acționând imediat, ferm și decisiv.

”Am gestionat exemplar, aș spune, printr-un răspuns multidimensional, o situație fără precedent la frontiera Uniunii Europene și a NATO. Iar profilul României a crescut exponențial la nivel regional, european și global.

Împreună, cetățeni și autorități, am oferit sprijin de urgență refugiaților din Ucraina și populației ucrainene. Pentru evitarea unei crize alimentare globale majore, România a facilitat tranzitul cerealelor ucrainene spre statele vulnerabile.

În tot acest timp am discutat constant cu președintele Zelenski, iar în iunie 2022, la Kiev, alături de liderii Franței, Germaniei și Italiei, am arătat concret solidaritatea și susținerea României pentru Ucraina, inclusiv pentru parcursul său european. Acțiunile și inițiativele diplomatice ale României au fost ferme pentru tragerea la răspundere și izolarea Rusiei”, a mai afirmat Iohannis.

Întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇