Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini România și Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini România și Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Grecia anunță că sprijină aderarea României și Bulgariei la Schengen, deoarece va contribui la stimularea activității economice a țării.

Ministrul Imigrării și Azilului, Notis Mitarakis, a fost primit joi la Viena de cancelarul austriac, Karl Neuhammer, în timp ce miercuri s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Gerhard Karner.

Potrivit unui comunicat, Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea României și Bulgariei de aderare la spațiul Schengen, scrie Naftemporiki.

Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara va fi unificată rutier, în zona Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. Pentru această inițiativă, Grecia este în contact cu Președinția suedeză a UE și Comisia Europeană.

ADVERTISING

„Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece se va uni pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de Interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi efectua o vizită la Sofia și la București.

Sunt probleme care trebuie rezolvate, în special legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, o problemă care necesită o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”, a declarat Notis Mitarakis.

ADVERTISING

Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană în 2007, iar în 2011 au finalizat cu succes procedurile de evaluare pentru aderarea lor la spațiul Schengen, validate prin concluziile Consiliului de Miniștri de Interne din 9 iunie 2011.

De atunci, Comisia Europeană a formulat în repetate rânduri opinia conform căreia cele două țări sunt pregătite să adere la Schengen.

În 2022, la inițiativa Bulgariei și României, a avut loc o nouă misiune la fața locului a UE, care a confirmat că cele două țări continuă să îndeplinească standardele Schengen stricte și au un istoric exemplar de implementare a acestora.

ADVERTISING

Această problemă, precum și integrarea deplină a Croației în spațiul Schengen, a fost discutată în cadrul Consiliului de Miniștri al Afacerilor Interne din 8 decembrie 2022.

Cererea Croației a fost acceptată în unanimitate, dar cele ale Bulgariei și României nu au fost acceptate din cauza obiecțiilor a două țări (Austria și Olanda). Marea majoritate a statelor membre și-au exprimat sprijinul față de cele două țări, subliniind că aderarea lor ar întări credibilitatea și securitatea Uniunii Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇