Roberta Metsola, la București: Nu renunțați la Europa! Nu renunțați la noi! România va adera la Schengen și o va face în curând (Foto&Video)

Roberta Metsola, la București: Nu renunțați la Europa! Nu renunțați la noi! România va adera la Schengen și o va face în curând (Foto&Video)

Şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, se află luni şi marţi la Bucureşti.

Azi a fost primită la Cotroceni şi la Palatul Victoria, de preşedintele Klaus Iohannis, respectiv premierul Nicolae Ciucă.

Apoi, s-a dus în Parlamentul reunit şi a ţinut un discurs despre eşecul Schengen şi cum România merită să fie în acest spaţiu, nu ca un cadou, ci ca un drept câştigat, pentru că e timpul să nu mai existe două Europe, toţi să avem aceeaşi şansă ca cetăţeni europeni.

În plus, Metsola nu a uitat să menţioneze ajutorul oferit de România refugiaţilor ucraineni, să îl citeze pe Klaus Iohannis şi să menţioneze Revoluţia care în aceste zile este comemorată în ţara noastră.

Nu a ocolit nici scandalul de corupţie care zguduie PE, despre care a spus că în momente dificile este timpul să se arate adevăraţii lideri.

SpotMedia.ro v-a prezentat pas cu pas vizita şefei PE la Bucureşti:

18:34 - Roberta Metsola a lăudat România:

Europa se uită la România în atâtea domenii. Cum ar fi în ceea ce priveşte asigurarea unei perspective pro-europene, cum ar fi în ceea ce priveşte tranziţia digitală; în ceea ce priveşte implicarea tinerilor; în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor UE.

Dar şi în privinţa Ucrainei, când v-aţi deschis inimile şi casele pentru atâţia oameni care fugeau de oroare.

Nu voi uita niciodată imaginile cu românii care se grăbeau în regiunea de graniţă pentru a ajuta. Transportând jucării, pături, ursuleţi de pluş, alimente, nu aţi aşteptat ca cineva să vă spună ce să faceţi, pur şi simplu aţi făcut-o şi aţi dat speranţă celor care au lăsat totul în urmă.

Solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstraţie a valorilor europene fundamentale.

ADVERTISING

”România a demonstrat acest lucru, totul în timp ce a găzduit peste 86.000 de refugiaţi din Ucraina şi a facilitat trecerea grânelor ucrainene către ţări terţe. Este inima acestei ţări măreţe care continuă să se arate prin orice, din nou şi din nou.

Fie că este vorba de răspunsul dumneavoastră la invazia ilegală şi brutală a Rusiei, fie că este vorba de trimiterea de medici la naţiuni de pe întreg continentul la apogeul pandemiei, pompierii care zboară spre alte state pentru a ajuta la combaterea incendiilor de pădure sau responsabilitatea enormă pe care o aveţi în susţinerea democraţiei în Moldova, România înţelege că acestea sunt provocările noastre comune, care nu pot fi înfruntate decât împreună.

Metsola-Parlament-tribuna
Foto: Inquam Photos / George Calin

Un grup de tineri m-a întrebat recent ce fel de Europă vreau să văd. Răspunsul meu a fost una de speranţă. Speranţă prin acţiune. Speranţa că, pentru ca Europa să fie mai sigură, mai puternică şi mai rezistentă, nu putem să ne ferim de deciziile dificile.

Europa noastră trebuie să rămână un loc în care puteţi fi cine doriţi să fiţi, unde potenţialul nu este afectat de statutul, sexul, rasa, religia, orientarea sexuală sau dizabilitatea ta. Unde nu cunoaştem nici vechea şi nici noua Europă. Nici o Europă mare şi nici una mică.

O Europă în care nimeni nu este mai presus de lege. O Europă care nu lasă pe nimeni în urmă. O Europă a speranţei. Aceasta este Europa care trebuie să apară. Aceasta este Europa pentru care trebuie să luptăm cu toţii.

18:14 - Iată câteva dintre declaraţiile şefei PE, în Parlamentul României:

Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa. Nu renunţaţi la noi!

ADVERTISING

Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare ca acum două săptămâni. (..) Când scandalurile de corupţie ale câtorva ocupă centimetrii de ziar şi minutele de televiziune în detrimentul muncii îndelungate, grele, a celor mulţi. Când pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă sunt ignorate în detrimentul unor mici, înguste, naţionale consideraţii mărunte şi naţionale. (...) Acesta este momentul în care suntem chemaţi să conducem şi acesta este momentul în care trebuie să ne ridicăm şi să rămânem uniţi, când este greu.

Am insistat, am muncit non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârşitul anului pentru a asigura ca România să poată adera pe deplin la spaţiul Schengen nu a fost să fie în această săptămână. Le-am spus liderilor că aceasta a fost cea mai dezamăgitoare cale pe care o puteau urma.

Cred că a fost o decizie greşită de a amâna. Permiteţi-mi să fiu clară: România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Era pregătită de mai mult de un deceniu. Şi permiteţi-mi să fiu şi mai clară: România va adera la Schengen şi o va face în curând.

Vremea celor două Europe s-a încheiat şi sunt încrezătoare că toată lumea îşi va da seama de acest lucru în curând.

Metsola-mana-inima-Parlamentul-Romaniei
Foto: Foto: Inquam Photos / George Calin

De asemenea, vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem să facem faţă împreună ameninţărilor comune.

Este o piesă care lipseşte din puzzle-ul pe care îl reprezintă construcţia de Europei. Şi înţeleg că avem datoria şi responsabilitatea de a o pune în aplicare cât mai curând.

ADVERTISING

Îmi place să îl citez pe preşedintele Klaus Iohannis în această privinţă - am făcut-o şi săptămâna trecută. El a avut dreptate când a spus că frontierele fizice între naţiuni sunt mai uşor de desfiinţat decât zidurile pe care îi forţăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum.

Suntem cu toţii diferiţi, dar merităm cu toţii aceeaşi şansă - acesta este etosul Europei de astăzi. Despre asta au fost revoluţiile Europei. Aici, în România, într-o zi de decembrie, o generație s-a ridicat strigând „noi suntem poporul”.

România a trecut printr-o revoluție pentru a-și lua locul cuvenit la masa europeană.

ŞEDINŢA COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI Alocuțiunea doamnei Roberta Metsola, președintele Parlamentului European

🎥📲 ŞEDINŢA COMUNĂ A CAMEREI DEPUTAŢILOR ŞI SENATULUI Alocuțiunea doamnei Roberta Metsola, președintele Parlamentului European#live #Decembrie2022

Publicată de Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pe Luni, 19 decembrie 2022

18:10 - Roberta Metsola a ajuns în Parlament, la o şedinţă comună a celor două Camere.

16:05 - Roberta Metsola a fost primită de Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

15:33 - Despre acuzaţiile de corupţie de la nivelul Parlamentului European, Klaus Iohannis a declarat că este clar că trebuie să fie anchetate, aşa cum scrie la carte, fără prea multe amenajamente politice, iar procurorii trebuie lăsaţi să îşi facă treaba, el arătând că i-a transmis preşedintei PE că o susţinem 100%.

”O chestiune complicată, neaşteptată este scandalul care a izbucnit acum câteva zile în Parlamentul European, legat de acuzaţii de corupţie şi vreau să spun public că am spus şi doamnei preşedinte că o susţin, o susţinem 100%”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că ”felul direct, corect, deschis şi ferm în care a abordat aceste chestiuni este cu siguranţă calea corectă, pentru că Parlamentul European în ansamblu îşi face treaba foarte bine, UE, în ansamblu, rezolvă problemele”.

”Atunci când sunt găsite situaţii în care sunt persoane care nu fac ceea ce se aşteaptă electoratul de la ele, e clar că trebuie să fie anchetate, aşa cum scrie la carte, fără prea multe amenajamente politice. Procurorii trebuie lăsaţi să îşi facă treaba”, a mai spus şeful statului.

15:28 - Klaus Iohannis este întrebat ce promisiuni a primit de la Suedia referitor la aderarea la Schengen, Suedia urmează să preia preşedinţia Consiliului European din ianuarie şi poate pune problema pe agenda discuţiilor în februarie.

Preşedintele spune că a avut o discuţie lungă cu premierul Suediei, care "cunoaşte problema şi e în temă cu solicitările noastre".

"Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, ci se tranşează la consiliul JAI, care este un format al miniştrilor de Interne din cadrul Consiliului UE", a ţinut să sublinieze Iohannis.

"Consiliul European din 9-10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen, oricum va fi prea devreme", a adăugat preşedintele.

În concluzie, şeful statului a spus că va continua toate discuţiile, dar nu se aşteaptă să fie discutată tema Schengen la Consiliul European din februarie. Detalii AICI

Declarații de presă comune ale Președintelui României cu Președinta Parlamentului European

🔴 LIVE Declarații de presă comune ale Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Luni, 19 decembrie 2022

15:22 - Roberta Metsola face declaraţii de la Cotroceni şi spune că e deosebit de bucuroasă să fie pentru prima oară la Bucureşti.

Şefa PE spune că "nu există niciun motiv justificabil pentru ca România şi Bulgaria să nu fie primite în Schengen. Trebuie să mergem mai departe, ca această chestiune să se rezolve în 2023".

Roberta Metsola a vorbit şi despre criza energetică din Moldova şi a mulţumit României pentru ajutorul acordat peste Prut, dar şi pentru sprijinul acordat în criza Ucrainei.

În final, Metsola a dat asigurări că PE va lupta împotriva corupţiei. "Statul de drept şi justiţia sunt ceea ce susţin".

15:15 - Preşedintele Klaus Iohannis îi mulţumeşte pentru susţinerea pe subiectul aderării noastre la Schengen.

"În primul rând aş menţiona Schengen, am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei preşedinte personal, dar şi a Parlamentului în speţa Schengen. Parlamentul European şi doamna preşedinte Metsola au fost din capul locului de partea noastră şi au recomandat şi prin vot politic şi discuţii politice primirea României în spaţiul Schengen”.

Şeful statului a spus că a rugat-o pe Roberta Metsola ”să păstreze această abordare şi acest optimism şi în continuare, cu speranţa noastră legitimă ca în anul care vine, curând, în 2023, România să devină parte a spaţiului Schengen”.

Klaus Iohannis a mai arătat că au discutat şi chestiuni mai generale, mai complicate legate de Uniunea Europeană.

”Am concluzionat, cum s-a şi aşteptat, că este extrem de importantă unitatea noastră în UE. Unitatea este arma noastră cea mai puternică pe care o avem, indiferent că vorbim de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, unde unitatea este vitală, sau în alte crize unde fără unitate nu vom reuşi să facem faţă, de exemplu crizei energetice”, a spus Iohannis.

14:30 - Roberta Metsola a fost primită călduros la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

Tiohannis Metsola București
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Iohannis Metsola Cotroceni
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Marţi, Roberta Metsola se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului "Împreună suntem Europa", organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Vizita Robertei Metsola vine după ce sâmbătă Ursula von der Leyen a fost primită călduros la Cotroceni. Iohannis i-a mulțumit pentru sprijinul pe Schengen. Șefa CE: "Voi lucra neobosit pentru a găsi o soluție anul viitor" (Foto&Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇