Premierul Viktor Orban, prezent la Bucureşti după o pauză de 8 ani, şi-a felicitat „prietenii” din România pentru dezvoltarea țării și a spus că meritam să intrăm în Schengen, iar decizia greșită „trebuie corectată”.
Premierul maghiar se află în România, unde a fost invitat la Cotroceni, la semnarea unui acord între guvernele republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.
„Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să-mi felicit prietenii din România, iar această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen”, a spus Orban.
Premierul de la Budapesta a mai declarat că îi asigură pe "prietenii din România" că pot conta pe susținerea Ungariei.
”Decizia noastră a fost greşită în cadrul UE şi această decizie greşită trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să-mi asigur prietenii din România căt pot conta pe noi, pe Ungaria, în acest subiect”, a mai transmis Orban.
O situaţie confuză în Europa
Acesta s-a referit și la situația actuală din Europa, pe care a descris-o ca fiind „atât de confuză cum nu a fost niciodată de când ne amintim”.
Premierul maghiar, văzut ca oaia neagră a UE şi un amic al lui Vladimir Putin, a subliniat că „avem un război într-o țară vecină, și cu România și cu Ungaria, avem o criză energetică, toate economiile europene luptă cu inflația, liderii europeni au decis să se rupă de economia rusească. În acest timp, în Statele Unite avem un set de măsuri de protejare a economiei cum nu am mai văzut”.
Trebuie să fii rock and roll să faci un asemenea cablu
„Vremurile importurilor de materii prime ieftine din Rusia s-au terminat. Dorim să avem creștere economică și securitate. Suntem aici împreună pentru că am fost de acord că soluţia este de a identifica noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Dar asta rămâne doar un vis până în momentul în care vom avea condiţii efective pentru a realiza conexiunile. Avem în jurul Europei astfel de surse, iar regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune”, a declarat Viktor Orban.
"Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock'n'roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare", a mai declarat el, despre acordul energetic care se semnează azi la București. (declaraţii la minutul 25 pe video)
Iată Ce presupune acordul semnat la Cotroceni: Un cablu submarin de 1.200 km ne aduce energie verde
La semnarea acestui acord este prezentă şi Ursula von der Leyen, care a fost primită călduros la Cotroceni. Iohannis i-a mulțumit pentru sprijinul pe Schengen. Șefa CE: „Voi lucra neobosit pentru a găsi o soluție anul viitor” (Foto&Video)