Ungaria: Orban a lansat o consultare națională, cu șapte întrebări, despre sancțiunile UE împotriva Rusiei

Ungaria: Orban a lansat o consultare națională, cu șapte întrebări, despre sancțiunile UE împotriva Rusiei

Ungaria a lansat oficial vineri o „consultare naţională” asupra sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, pe care premierul naţionalist Viktor Orban le critică în permanenţă, relatează France Presse.

„Noi apreciem că sancţiunile ne distrug”, a lansat în preambul guvernul pe pagina sa de Facebook, publicând formularul. Sancţiunile au fost totuşi aprobate de toate cele 27 de state membre, deci şi de Ungaria

"Aprobaţi sancţiuni care fac să crească preţurile alimentelor", crescând astfel "riscul foametei în ţările emergente" şi "presiunea migratorie" la frontierele Europei?, iată una din cele şapte întrebări din formularul trimis către opt milioane de familii.

ADVERTISING

O altă întrebare le cere cetăţenilor să-şi exprime părerea despre măsurile care vizează sectorul energetic rus, indiferent dacă acestea au fost adoptate sau doar discutate.

Această strategie a Bruxellesului a dus la facturi record, "punând în pericol capacitatea gospodăriilor de a se încălzi şi viabilitatea întregii economii europene", potrivit guvernului ungar.

De la începutul conflictului în Ucraina, Ungaria - puternic dependentă de importurile de hidrocarburi ruseşti - a avut grijă să păstreze relaţii bune cu Kremlinul pentru a continua să primească gaze şi petrol.

ADVERTISING

Ministrul de externe Peter Szijjarto se afla joi la Moscova pentru a participa la un forum dedicat energiei, spre deosebire de atitudinea adoptată de partenerii săi europeni.

Viktor Orban a atacat încă o dată vineri, în cursul unui interviu la radio, sancţiunile decise de o "elită europeană, în mod nedemocratic".

El a justificat această consultare prin voinţa de a "crea un consens naţional". Cetăţenii trebuie să răspundă la chestionar până în 9 decembrie.

Guvernul ungar a utilizat în mai multe rânduri această metodă, fără consecinţe legale, pentru a denunţa de exemplu politica UE în domeniul migraţiei şi acordarea de indemnizaţii deţinuţilor şi romilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇