Politica Bruxelles-ului a dus la o situaţie în care „un pitic sancţionează un gigant” şi, prin urmare, „piticul moare”, a declarat premierul ungar Viktor Orban criticând din nou sancţiunile UE împotriva Rusiei.
„Politica de sancţiuni a Uniunii Europene împotriva Rusiei este primitivă în privinţa execuţiei şi dezastruoasă în efectele sale”, a declarat marţi, la Berlin, prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, în cadrul unei discuţii cu redactorul-şef al revistei politice Cicero şi cu proprietarul editurii ziarului Berliner Zeitung.
În cadrul convorbirii, premierul a subliniat: Comisia Europeană a construit „un sistem aplicat extrem de primitiv” prin sancţiunile adoptate împotriva Rusiei.
Politica de sancţiuni de la Bruxelles „neglijează interesele europene” şi „distruge” economiile Germaniei şi Ungariei, ajutând totodată Moscova să câştige în şase luni, din vânzarea resurselor energetice, la fel de mulţi bani ca într-un an, a continuat Viktor Orbán.
El a subliniat că nu contestă instrumentul în sine, politica de sancţiuni, ci punerea sa în aplicare. După cum a spus, sancţiunile ar trebui să fie impuse doar „în mod inteligent” şi doar din poziţia celui mai puternic.
Premierul ungar a argumentat că numai un jucător mai puternic poate forţa schimbarea prin impunerea sancţiunilor unui alt jucător mai slab, însă politica Bruxelles-ului a dus la o situaţie în care „un pitic sancţionează un gigant şi, prin urmare, piticul moare”, el adăugând că această politică trebuie regândită şi că măsurile punitive împotriva Rusiei din cauza războiului împotriva Ucrainei „trebuie refăcute”.
„Dacă am fi aplicat corect sancţiunile, preţurile la energie nu ar fi explodat”, a subliniat premierul ungar, explicând: „Este posibil să aplicăm sancţiuni fără să ne distrugem din punct de vedere energetic, însă Comisia nu a fost capabilă să facă acest lucru”.
El a mai spus că nu se ştie dacă Moscova va relua livrările de energie, mai ales în condiţiile în care „anumite grupuri comit acte teroriste prin care aruncă în aer conductele”, ceea ce ar însemna că nu ar putea livra chiar dacă ar vrea.
„Suntem foarte îngrijoraţi că acest lucru s-ar putea întâmpla cu singura conductă de mare volum care mai există”, cu South Stream, a continuat Viktor Orban..
În opinia sa, pe termen lung, „interesul european nu este de a schimba dependenţa energetică faţă de Rusia cu dependenţa energetică faţă de America”, care este „mai convenabilă din punct de vedere politic, pentru că americanii sunt democraţi în comparaţie cu ruşii”, deoarece interesul Europei, în calitate de cumpărător, este să aibă „patru-cinci oferte pe masă”, dintre care să aleagă pe baza unor considerente economice sau politice.
„Nu vrem să schimbăm stăpânul, vrem independenţă”, a spus Orbán, subliniind că trebuie creată o situaţie în care Europa poate alege dintre mai multe alternative, adică să poată cumpăra energie din America, Algeria, Qatar sau chiar din Rusia.
Problema nu este gazul rusesc şi petrolul rusesc, ci faptul că „nu există alternativă şi, prin urmare, suntem la mila ruşilor”, aşadar „întrebarea nu este dacă ruşii vor putea să ne aprovizioneze, ci din câte locuri putem cumpăra, punând în concurenţă” partenerii care livrează energie, a explicat prim-ministrul ungar.