Iohannis nu are vești bune: Consiliul European din februarie nu va aborda chestiunea Schengen, oricum va fi prea devreme!

Iohannis nu are vești bune: Consiliul European din februarie nu va aborda chestiunea Schengen, oricum va fi prea devreme!

Klaus Iohannis a fost întrebat ce promisiuni a primit de la Suedia referitor la aderarea României la Schengen, având în vedere că Suedia urmează să preia preşedinţia Consiliului European din ianuarie 2023 şi poate pune problema pe agenda discuţiilor în februarie.

Preşedintele a răspuns că a avut o discuţie lungă cu premierul Suedia, care „cunoaşte problema şi e în temă cu solicitările noastre”.

„Este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție”, a declarat Iohannis.

ADVERTISING

Însă "chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, ci se tranşează la consiliul JAI, care este un format al miniştrilor de Interne din cadrul Consiliului UE", a ţinut să sublinieze Iohannis.

„Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că atunci când va fi pusă pe agendă va primi un răspuns pozitiv.

Noi, UE, nu putem să ne permitem încă un eșec.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Consiliul European din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea, este oricum prea devreme, până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a spus că România și Bulgaria trebuie să primească un vot în același timp.

În concluzie, şeful statului va continua toate discuţiile, dar nu se aşteaptă să fie dezbătută problema Schengen la Consiliul European din februarie.

ADVERTISING

„Voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută, va fi discutată sigur în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii, și sunt optimist că în continuare vom găsi soluții și pentru votul austriac și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria, fiindcă cea mai bună soluție este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp”, a adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis a ţinut o conferinţă de presă, luni, la Cotroceni, alături de Roberta Metsola, şefa Parlamentului European, care se află azi şi mâine la Bucureşti.

La rândul său, şefa PE a precizat că "nu există niciun motiv justificabil pentru ca România şi Bulgaria să nu fie primite în Schengen. Trebuie să mergem mai departe, ca această chestiune să se rezolve în 2023".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇