Soţia lui Zelenski a fost aplaudată în picioare în Congresul SUA: Nu mai vrem atacuri cu rachetă. Cerem prea mult? (Video)

Soţia lui Zelenski a fost aplaudată în picioare în Congresul SUA: Nu mai vrem atacuri cu rachetă. Cerem prea mult? (Video)

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a rostit miercuri o vibrantă pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse.

În timpul discursului, ea a arătat cărucioare de copii pătate de sânge şi cadavre de copii ucişi în bombardamente ruseşti.

”Nu mai vrem atacuri aeriene. Nu mai vrem atacuri cu rachetă”, a subliniat ea. ”Cerem prea mult?”, a tunat ea. ”Asta este ceea ce cer eu şi ceea ce cere soţul meu”. ”Ca părinţi (cerem asta)”, a subliniat ea.

ADVERTISING

"Suntem recunoscători prezenţei SUA alături de noi în acest război", a mai afirmat Olena Zelenska, "dar războiul nu s-a terminat".

"Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia şi dreptul de a prinde dimineaţa în viaţă în acele case", a spus ea, citată de AFP.

"Ajutaţi-ne şi vom repurta împreună o mare victorie!", a adăugat soţia preşedintelui Volodimir Zelenski, într-o alocuţiune rostită în faţa congresmenilor americani, care s-au ridicat cu toţii în picioare pentru a o aplauda.

WATCH LIVE: Ukrainian first lady Olena Zelenska addresses Congress on continuing Russian invasion

Olena Zelenska şi-a ilustrat discursul cu o proiecţie de diapozitive şi fotografii ale unor copii care fuseseră ucişi sau răniţi de forţele ruse.

ADVERTISING

Ea a menţionat-o în special pe Liza Dmitrieva, fetiţa de patru ani suferind de sindromul Down, care a fost ucisă joia trecută de un bombardament rusesc, tragedie care a şocat opinia publică din lumea întreagă.

Washingtonul a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproape 7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în 24 februarie.

Pentagonul a trimis recent Kievului sisteme de artilerie de înaltă precizie HIMARS, cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti în spatele frontului.

ADVERTISING

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi mai multe sisteme HIMARS, afirmând că ele ar putea "schimba datele" războiului şi ar permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a discutat marţi, la Casa Albă, cu soţia preşedintelui american, Jill Biden, într-o întâlnire la care presa nu a avut acces.

"Aştept de la această vizită a Primei doamne rezultate semnificative pentru Ucraina în materie de cooperare cu America", declarase în aceeaşi zi preşedintele Zelenski.

Vezi şi Ziua 147 de război: UE face economie de gaz, Moscova îi râde în față. Ucraina cere 100 de HIMARS ca să alunge rușii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇