Grevă fără precedent în Israel. După aeroport, sunt blocate și principalele porturi. Chiar și McDonald's închide

Grevă fără precedent în Israel. După aeroport, sunt blocate și principalele porturi. Chiar și McDonald's închide

Situația în Israel devine din ce în ce mai tensionată. Plecările de pe Ben Gurion din Tel Aviv, principalul aeroport al țării, au fost suspendate luni dimineață, ca parte a protestelor la nivel național față de reformele judiciare ale guvernului Netanyahu.

Șeful sindicatului Histadrut din Israel, Arnon Bar-David, a cerut declanșarea unei greve la nivel național, iar sindicatul lucrătorilor din aeroport a fost primul care a luat această măsură, scrie BBC.

„Am ordonat oprirea imediată a decolărilor de pe aeroport”, a declarat liderul sindicatului lucrătorilor de pe aeroportul Ben Gurion, Pinchas Idan.

ADVERTISING

Ulterior, și cele două porturi maritime principale ale țării, Haifa și Ashdod, și-au oprit activitatea.

La rândul său, McDonald's și-a închis toate restaurantele din Israel.

Asociația Medicilor din Israel și Federația Autorităților Locale au declarat, de asemenea, că se alătură grevei, potrivit presei israeliene.

Apelul președintelui

Luni dimineață, preşedintele Israelului Isaac Herzog a cerut Guvernului să oprească imediat activitatea Legislativului asupra proiectului de reformă judiciară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Am văzut scene foarte grave. Fac un apel către prim-ministru, membrii Guvernului și membrii coaliției: toată națiunea este înconjurată de preocupări. Securitate, economie, societate, toate sunt sub amenințare. De dragul unității poporului israelian, de dragul responsabilității, fac apel să opriți imediat procesul legislativ”, a spus președintele.

Premierul Benjamin Netanyahu ar fi urmat să susțină o declarație la ora locală 10:00, unde era așteptat să anunţe suspendarea reformei judiciare.

Declarația a fost însă amânată, în urma unor informaţii potrivit cărora partidele de extremă dreapta din coaliţia sa ameninţă să iasă de la guvernare, dacă va opri revizuirea sistemului judiciar.

ADVERTISING

Începutul sfârșitului pentru Netanyahu

Furia față de reformele judiciare ale guvernului israelian ar putea fi „începutul sfârșitului” pentru premierul Benjamin Netanyahu, spune un fost purtător de cuvânt al guvernului. Uri Dromi crede că Netanyahu va opri reforma, dar se va confrunta cu „repercusiuni mult mai ample”.

Dromi a declarat că Netanyahu „a mers mult prea departe” și „a dezlănțuit un vulcan de energii”.

„Cred că asta înseamnă într-adevăr începutul sfârșitului pentru Netanyahu”, adaugă Dromi.

Proteste masive

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a cerut, sâmbătă seară, o pauză de o lună în procesul de reformă judiciară al Guvernului.

Însă în urma acestei solicitări premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis, duminică, pe Galant. După anunţul demiterii, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi.

Protestatarii din Tel Aviv au blocat o autostradă şi au făcut în mai multe locuri foc cu lemne.

În fața reşedinţei private a lui Netanyahu, la Ierusalim, au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie, iar forţele de ordine au folosit un tun cu apă.

Guvernul din Israel a prezentat în ianuarie un proiect de reformă a Justiției, iar de atunci au fost proteste în fiecare săptămână.

Stârnind îngrijorare în ţară, dar şi în străinătate, reforma urmăreşte creşterea puterii aleşilor faţă de cea a magistraţilor. Potrivit opozanţilor săi, aceasta pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇