Consulul israelian la New York a demisionat, în semn de protest față de demiterea ministrului Apărării

Consulul israelian la New York a demisionat, în semn de protest față de demiterea ministrului Apărării

Consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării Yoav Gallant, într-o dispută în creştere cu privire la reforma judiciară solicitată de guvern.

„Nu mai pot continua să reprezint acest guvern”, a spus Asaf Zamir pe Twitter, citat de Reuters. „Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume”.

Premierul Benjamin Netanyahu şi-a demis duminică ministrul apărării, care cu o zi în urmă ceruse suspendarea reformei judiciare ce a declanşat proteste stradale care nu mai contenesc de la începutul anului.

ADVERTISING

La începutul lunii ianuarie, ministrul justiţiei, Yariv Levin, a anunţat un plan de reforme ce include adoptarea unei clauze care să permită Parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme pentru a creşte puterea politică a aleşilor în defavoarea magistraţilor.

În absenţa unei Constituţii propriu-zise, puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului în Israel. Curtea Supremă poate să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇