Sindicaliștii din Sănătate au mers la Guvern cu revendicările salariale. Au plecat doar cu promisiuni, dar s-au bucurat că au fost primiți de Ciucă

Sindicaliștii din Sănătate au mers la Guvern cu revendicările salariale. Au plecat doar cu promisiuni, dar s-au bucurat că au fost primiți de Ciucă

Reprezentanţii Sanitas şi cei ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România, nemulțumiți de majorările salariale care nu se acordă uniform, s-au întâlnit azi cu premierul Nicolae Ciucă.

Nu li s-au rezolvat problemele, au primit doar promisiunea că vor fi găsite soluții, dar aceștia s-au declarat mulțumiți că Ciucă i-a primit la discuții, ceea ce, spun ei, nu s-a întâmplat cu ceilalți premieri.

”Premierul a promis că va găsi soluții. (…) Ei spun că nu pot să răspundă (dacă sunt bani pentru creşterile salariale - n.red.), că sunt în căutări, în încercări, găsim soluţii. Au mai apărut şi altele. Mâine o să avem un Birou Executiv şi săptămâna viitoare un Consiliu Naţional şi o să vedem ce decid colegii, în momentul în care suntem în acelaşi punct. Deci nu am depăşit punctul", a declarat preşedintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu.

ADVERTISING

Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas, spune însă că este important că s-a reluat dialogul.

”E important că s-a reluat dialogul, cu guvernele anterioare nu am reușit să discutăm, cu Florin Cîțu nu am reușit să ne întâlnim niciodată. Am primit promisiuni, nu avem date. Vom continua întâlnirile, nu am stabilit o altă întâlnire cu premierul, doar cu Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății”, a precizat Iulian Pope.

El a subliniat că nu exclude eventuale proteste.

Eu, personal, cred că vom face ceva acţiuni de protest, pentru că colegii noştri sunt foarte nemulţumiţi, aşteptările lor erau foarte mari. (…) Doar Consiliul Naţional al Federaţiei poate hotărî o acţiune de protest”, a afirmat prim-vicepreşedintele Sanitas.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bărăscu a mai spus că principala nemulțumire a sindicatului este că personalul TESA a fost eliminat din categoriile care vor primi majorări salariale în 2022, mai ales că nici în 2021 nu a avut parte de creșteri salariale.

”Vrem ca și personalul TESA să primească banii pe care i-au primit și brancardierii, infirmierii etc. Este o discriminare. Aceștia au salariul minim, iar cu sporuri ajung la cel mult 3.000 de lei pe lună”, a subliniat Bărăscu.

Reprezentanții Sanitas au precizat că impactul bugetar pentru aceste majorări, pentru aproximativ 85 de mii de persoane, se ridică la 35 de milioane de lei pe lună.

ADVERTISING

La finalul lunii decembrie a fost grevă japoneză în spitale, angajaţii fiind nemulţumiţi că Guvernul a prevăzut pentru 2022 creşteri prea mici sau deloc de venituri pentru o parte a salariaţilor din Sănătate.

Ulterior, sindicaliştii Sanitas au pichetat Guvernul, solicitând majorările prevăzute în Legea salarizării.

Guvernul a decis că salariile de bază şi sporurile de care beneficiază personalul din sectorul bugetar nu vor creşte anul acesta. Excepţie face personalul din "Sănătate şi asistenţă socială", care va beneficia de o majorare a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇