Federația Sanitas critică proiectul Ministerului Sănătății care prevede obligativitatea certificatului digital al UE privind COVID-19 pentru personalul medical.
Sindicaliștii spun că după aprobarea acestuia, aproape jumătate dintre angajații din sănătate vor avea contractul de muncă desfăcut.
”Ați mai văzut vreodată un general care, în plin război, își înjumătățește cu bună știință armata? Dacă nu, aveți acum ocazia! În plin război epidemiologic, cu localități care intră sub cod roșu de Covid de la zi la zi, guvernul Cîțu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unitățile sanitare publice și private, sub amenințarea cu suspendarea și apoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada:
- fie a vaccinării anti-COVID;
- fie a trecerii prin boală în ultimele șase luni;
- fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajat!
În aceste condiții, peste o lună de la publicarea în M.O. a legii, probabil că aproape jumătate dintre angajații din sănătate (oameni care țin să le fie respectat dreptul constituțional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut!”, au transmis reprezentanții Federației Sanitas.
Aceștia în acuză pe Florin Cîțu că va înjumătăți singura ”armată” care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4.
”Cu alte cuvinte, domnule ”general Cîțu”, vei reuși să-ți înjumătățești singura ”armată” care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4!
Când știi că ATI-urile sunt pline!
Când știi că nu ai personal medical suficient iar cel existent este hăituit deja de un an și jumătate de criză sanitară!
Când rata de infectare crește vertiginos de la o zi la alta!
Când ești conștient că partidul tău, aflat la guvernare (partid la care ți-ai dorit din răsputeri să fii ales președinte), tocmai a desfășurat un congres cu 5.000 de oameni prezenți sub același acoperiș, sfidând orice lege și orice bun-simț!”, afirmă sindicaliștii.
Sanitas vrea să împiedice adoptarea proiectului
Potrivit acestora, există 3 variante prin care Guvernul a gândit acest proiect:
”Cum reușește un guvern liberal (care prin definiție ar trebui să susțină idei fundamentale precum constituționalismul sau protecția drepturilor și libertăților individuale) să gândească o astfel de măsură în cel mai prost context cu putință? Nu pot fi decât trei variante de răspuns:
- Dintr-o totală lipsă de gândire strategică.
- Dintr-o totală lipsă de considerație pentru eforturile și sacrificiile celor care lucrează în sistemul sanitar!
- Dintr-un interes care nu are nimic de-a face nici cu logica unei conduceri raționale, nici cu nevoile și drepturile cetățenilor acestei țări!
Sanitas nu se va mulțumi cu declarații publice ci își asumă să folosească în perioada următoare toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege!”, conchid reprezentanții Federației Sanitas.