Cîţu: Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă. Dăm afară 30% dintre medici?

Cîţu: Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă. Dăm afară 30% dintre medici?

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi seara, că un singur act normativ ar putea prevedea vaccinarea obligatorie pentru unele categorii şi introducerea testării obligatorii. Totodată, acesta susţine că nu se consideră vinovat pentru eşecul campaniei de vaccinare, argumentând că nu este ”firmă de advertising”.

În opinia premierului, astfel de reglementări ar urma să vizeze ”în mod clar personalul medical”, cadrele didactice ”ar putea să intre” în categoriile vizate, la fel şi ”alte categorii din sectorul public” care intră în contact cu oameni, ”poate că şi în MApN şi în MAI”. 

ADVERTISING

”Opţiunea mea este ca toată lumea să se vaccineze, este cel mai important lucru. Dar acum intrăm într-o altă logică. (...) Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă dacă acestea (alte metode, cum ar fi certificatul verde sau testarea – n.red.) nu merg. Aşa le văd eu, în progres.

(...) Este discuţia această despre vaccinarea obligatorie, dar eu vreau să ducem discuţia către următorul, pas: Introducem vaccinarea obligatorie şi aici nu mi s-a răspuns încă foarte clar. Ce facem dacă cineva refuză? Ce decizie luăm? Sancţiune salarială, desfacem contractul de muncă, este penal, cum mergem mai departe?

ADVERTISING

Şi aici sunt discuţiile, pentru că e uşor să vii cu vaccinarea obligatorie, să impui această măsură, dar vreau să ştiu ce facem şi după aceea cum mergem mai departe. Ştiţi foarte bine că sunt multe astfel de decizii în România cu amenzi şi aşa mai departe care de multe ori sunt ignorate”, a declarat Cîți, la Digi24.

Prim-ministrul a mai spus că trebuie avute discuţii serioase, ridicând problema ”dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze, spre exemplu”. 

”Este ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, însă ce facem cu cei care nu vor să se vaccineze? Îi dăm afară? Dăm afară 30% dintre medici?

ADVERTISING

Suntem în mijlocul unei pandemii, aici trebuie să fim foarte atenţi. Să discutăm despre desfacerea contractului de muncă unui cadru medical când avem nevoie de medici ca să ne luptăm cu pandemia. Aş vrea să avem această discuţie cu cadrele medicale să vedem cum îi convingem să se vaccineze”, a adăugat premierul. 

Întrebat dacă se consideră vinovat de eşecul campaniei de vaccinare, aşa cum acuză unii dintre cei care îl contestă, Florin Cîţu a explicat că el nu este firmă de publicitate.  

”Să ştiţi că nu sunt o firmă de advertising. Ceea ce trebuia să facă Guvernul am făcut (...) Până la urmă, în România vaccinarea nu este obligatorie. Pot să fiu acuzat că eu nu sunt cel mai convingător om din lume”, a mai declarat premierul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇