Grevă japoneză în spitale. Joi e protest Sanitas la Guvern

Grevă japoneză în spitale. Joi e protest Sanitas la Guvern

E grevă japoneză în spitale, unde angajaţii sunt nemulţumiţi că Guvernul a prevăzut pentru 2022 creşteri prea mici sau deloc de venituri pentru o parte a salariaţilor din Sănătate.

Răzvan Gae, vicepreşedintele Sanitas, a declarat miercuri dimineaţă, la Antena3, că angajaţii din spitale sunt de azi în grevă japoneză, la nivel naţional, care a fost decisă luni, la nivel de federaţie sindicală.

Sindicaliştii s-au întâlnit luni cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și cu Mircea Abrudean, șeful cancelariei prim-ministrului.

ADVERTISING

Întâlnirea a avut loc după adoptarea celebrei ordonanțe ”trenuleț” care a legiferat acordarea unei majorări doar pentru anumite categorii de salariați și doar cu 1/4 din diferența salariului de bază pe anul 2022 față de salariul de bază actual, aminteşte Sanitas.

Sindicaliştii au solicitat:

• Salarii de bază pentru toți salariații din Sănătate și Asistență socială la nivelul anului 2022;

• Sporuri plătite pentru toți salariații la nivelul salariilor de bază aferente anului 2022.

Guvernul a cerut răgaz de 120 de zile, aşa că sindicaliştii au hotărât declanșarea grevei japoneze, cu purtarea banderolei albe sau a însemnelor Sanitas de către toți membrii de sindicat afectați, pe termen nelimitat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Joi, sindicaliştii Sanitas vor face o pichetare a Guvernului, solicitând majorările prevăzute în Legea salarizării.

Gae a subliniat că Guvernul a prevăzut pentru 2022 o diminuare a creşterii stipulate de lege pentru infirmieri şi brancardieri, iar personalul TESA nu va avea nicio majorare.

Întrebat dacă angajaţii din spitale ar putea intra în grevă generală cu valul 5 care bate la uşă, sindicalistul a spus că, dacă nu se va întâmpla nimic, "se va ajunge si la aceasta forma de protest". Însă ei speră că Guvernul sa înţeleagă ca Sănătatea să nu mai fie o prioritate doar la nivel declarativ.

ADVERTISING

Conducerea Sanitas s-a întâlnit, marţi, şi cu consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun.

"Doamna dr. Păun a promis că va purta discuţii cu factorii de decizie în sensul identificării de soluţii pentru finanţarea creşterilor salariale prevăzute de Legea salarizării bugetare pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială care au fost discriminaţi în anul 2021 şi vor fi și în anul viitor.

Cu speranţa că demersurile reprezentantului Preşedinţiei vor produce efecte positive pentru repararea nedreptăţilor la care membrii noştri de sindicat au fost supuşi, Federaţia SANITAS va continua demersurile de susţinere a drepturilor acestora", este comunicatul sindicalişilor.

Guvernul a decis că salariile de bază şi sporurile de care beneficiază personalul din sectorul bugetar nu vor creşte anul viitor. Excepţie face personalul din "Sănătate şi asistenţă socială", care va beneficia de o majorare a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇