Guvernul a dat pe ultima sută de metri bani în plus și la Educație, dar profesorii spun că nu e de ajuns. Amenință cu greva și că nu încheie mediile

Guvernul a dat pe ultima sută de metri bani în plus și la Educație, dar profesorii spun că nu e de ajuns. Amenință cu greva și că nu încheie mediile

Guvernul a modificat, pe ultima sută de metri, ordonanţa – trenuleţ care cuprinde, printre altele, îngheţarea salariilor din sistemul bugetar şi prorogarea pensiilor aleşilor locali.

Dacă iniţial proiectul nu cuprindea majorări de salarii decât pentru unele categorii din sănătate, în forma finală care a intrat în şedinţa de guvern de vineri a fost introdusă majorarea salariilor şi în educaţie.

Potrivit modificării aduse ordonanţei, ”prin excepţie de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”.

ADVERTISING

Modificarea vine după ce, joi, trei federaţii sindicale din învăţământ au ameninţat că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi îngheţate, aşa cum prevedea proiectul de ordonanţă al Executivului.

Doar că sindicatele din Educație spun că nu e de ajuns și amenință cu greva generală și că nu închid mediile.

”Doamna consilier Turza a fost împuternicită de domnul prim-ministru să aibă o întâlnire cu reprezentanții federațiilor sindicale, la care să participe reprezentanți de la Finanțe și Ministerul Educației, pentru a vedea ce durere avem.

ADVERTISING

Peste noapte au găsit un miliard de lei și colegii noștri vor primi o mărire salarială de doar 4%, ceea ce înseamnă în jur de 40-50 de lei în medie.

În plus, vor fi categorii de angajați din învățământ care nu vor primi nimic, cum este personalul nedidactic”, a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

Întrebat dacă vor urma proteste ale profesorilor, liderul sindical a răspuns afirmativ.

”Da, luni de la 12:30, vom picheta sediul Guvernului, vom fi 100 de profesori acolo și acțiunile vor continua și în zilele următoare, mergând până la neîncheierea mediilor și chiar grevă generală”, a spus liderul sindical.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇