Angajații INS protesează față de înghețarea salariilor

Angajații INS protesează față de înghețarea salariilor

Angajații Institutului National de Statistică vor ieși azi în fața instituției, timp de de 15 minute, pentru a protesta față de intenția Guvernului de a îngheța veniturile unor bugetari.

Salariații INS au protestat și ieri, în același mod.

Tototadă, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie i-a trimis premierului Nicolae Ciucă o scrisoare în care semnalează, detaliat, cauzele care au generat nemulţumirile salariaţilor.

Sindicaliștii spun că nu înteleg în baza căror criterii s-a stabilit că doar pentru anumite categorii de bugetari se vor majora salariile anul viitor.

ADVERTISING

”Organizaţia noastră a încercat de multe ori, în ultimii ani, să supună atenţiei guvernelor precendente şi să solicite remedierea de îndată a discriminării salariale a salariaţilor din Institutul Naţional de Statistică şi direcţiile judeţene în raport cu alte categorii de salariaţi din administraţia centrală.

Ne aflăm în situaţia în care, deși ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, ȋn vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, ȋn subordinea/coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017”, se arată în scrisoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sindicaliștii subliniază că sunt aproximativ 2.000 de posturi de statisticieni la nivel naţional, dintre care aproape 1.600 sunt ocupate, ceea ce nu ar reprezenta un efort financiar prea mare pentru bugetul național.

”De fapt, nu solicităm venituri suplimentare pentru această categorie, solicităm doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale”, mai punctează documentul.

Un proiect de ordonanță publicat joi de Ministerul de Finanțe prevedea îngheţarea salariilor din sistemul bugetar și majorări de salarii decât pentru unele categorii din sănătate.

ADVERTISING

Azi a fost însă modificată și a intrat în şedinţa de guvern pentru aprobare. În forma actuală a fost introdusă și majorarea salariilor din educaţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇