Salariile şi sporurile din sectorul bugetar nu vor creşte anul viitor. Modificări la impozitarea microîntreprinderilor și la TVA pentru locuințe (Proiect)

Salariile şi sporurile din sectorul bugetar nu vor creşte anul viitor. Modificări la impozitarea microîntreprinderilor și la TVA pentru locuințe (Proiect)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile şi sporurile de care beneficiază personalul din sectorul bugetar nu vor creşte anul viitor, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Măsura este luată pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022, precizează documentul.

În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ se spune că se propune continuarea aplicării unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori, astfel:

  • menţinerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum şi a indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor asimilate acestora la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021;
  • menţinerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
ADVERTISING

Excepţie face personalul din "Sănătate şi asistenţă socială", care va beneficia de o majorare a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Educaţia nu primește 6% din PIB, pensiile peste 4.000 de lei vor plăti CASS

De asemenea, ordonanța amână alocarea anul viitor a 6% din PIB pentru educaţie şi a 1% din PIB pentru cercetare.

În ceea ce privește acordarea pensiilor speciale pentru primari, prevăzută de Codul Administrativ, aceasta va fi amânată cu un an.

În același rimp, pensionarii cu pensii peste 4.000 lei vor achita contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru sumele ce depăşesc acest prag.

ADVERTISING

Plata orelor suplimentare

Proiectul mai arată că munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător.

De asemenea, în perioada stării de alertă, instituită prin hotărâri ale Guvernului, personalul de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică poate beneficia de plata orelor suplimentare.

ADVERTISING

Modificări la impozitarea microîntreprinederilor și a TVA-ului la locuințe

Totodată, potrivit documentului, se modifică regimul de impozitare al microîntreprinderilor. Mai exact, se reduce plafonul de încadrare de la 1.000.000 la 500.000 de euro.

În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetelor cadou, oferite de angajatori, angajaților cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare, se propune majorarea plafonului neimpozabil și care nu se cuprinde în baza de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii de la suma de 150 lei la suma de 300 de lei pentru fiecare persoană și fiecare eveniment.

Mai exact, angajatorii pot oferi angajaților tichete cadou în valoare de 300 de lei cu ocazia sărbătorilor enumerate mai sus, fără să plătească contribuții.

În cazul în care vor să le ofere și cu alte ocazii, vor achita contribuții la stat.

Actul normativ mai prevede reglementarea posibilității achiziționării cu cota redusă de TVA de 5%, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, a unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 de lei, dar nu depășește 700.000 lei, exclusiv TVA, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇