Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o ţintă de deficit bugetar de 5,8% din PIB

Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o ţintă de deficit bugetar de 5,8% din PIB

Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o ţintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB şi deficit ESA estimat la 6,2% din PIB.

Deficitul bugetului este prevăzut la 79,983 miliarde de lei, potrivit proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022, publicat vineri de Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile totale în buget sunt estimate la 457,969 miliarde de lei, din care 115,407 miliarde de lei cheltuieli de personal (8,8% din PIB).

ADVERTISING

Ministerul Finanţelor precizează că, la estimarea cheltuielilor bugetare pentru anul 2022, s-au avut în vedere majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 ianuarie 2022, majorarea indemnizaţiei sociale minime la 1.000 lei şi majorarea alocaţiilor de stat pentru copii la 600 lei pentru copii cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap şi la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Alte măsuri

Potrivit proiectului, alte măsuri vizează:

  • finanţarea ajutorului de stat de restructurare a Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - S.A.
  • aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, diferenţiate în funcţie de sursa de energie şi veniturile familiei
  • schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii non casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale
  • acordarea în luna ianuarie a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creşterile de preţuri la utilităţi.
  • majorarea contribuţiei statului la capitalul social al companiilor CFR Călători şi TAROM pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei Covid
ADVERTISING

Plafonul pentru datoria guvernamentală

De asemenea, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 49,8% din produsul intern brut. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2022, precizează Ministerul Finanţelor.

Instituția subliniază, totodată, că va continua politica fiscală prudentă astfel încât, în 2024, deficitul bugetar să se situeze sub 3% din PIB.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat joi că Legea bugetului va fi publicată în transparenţă vineri dimineaţa, iar duminică şi luni Guvernul urmează să aprobe atât proiectul de buget cât şi legea plafoanelor şi legea asigurărilor sociale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇