Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat că au ajuns la o înțelegere cu sindicatele angajaţilor CFR, iar trenurile au început din nou să meargă.
Astfel, în urma negocierilor s-a convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze, ca soluţie, majorarea salariilor cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.
"Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată.
Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar.
Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor, citat de News.ro.
Conform sursei citate, părţile s-au angajat totodată să identifice constant soluţii pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situaţia căii ferate.
261 de trenuri blocate
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au precizat că au fost 261 de trenuri blocate care vor fi repuse în circulaţie, iar copiii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa, aflaţi într-un tren în Săruleşti, au fost recuperaţi.
"Copiii care rămăseseră în staţia din trenul respectiv, din judeţul Constanţa, au fost recuperaţi. Nu înseamnă că ne oprim aici, practic, toţi pasagerii fie vor pleca în continuare cu trenul, fie vor fi transportaţi către destinaţie în funcţie de situaţia respectivă, cu autocare. Au fost 261 de trenuri blocate”, au transmis aceştia.
Directorii CFR au spus că protestul e ilegal
Un protest al angajaţilor CFR a început la ora 8 dimineaţa. Inițial, au oprit lucrul mai mulţi angajați care repară locomotive. Dar, ulterior, potrivit surselor Digi24, s-au alăturat protestului și unii impegați de mișcare, așa că mai multe trenuri s-au oprit pe traseu, prin țară.
Directorii CFR SA și CFR Călători le-au transmis salariaților lor – în cadrul unei conferințe de presă – să reia lucrul, din cauză că încetarea activității este ilegală.
„Acțiunea este una spontană. Nu este o grevă, propriu-zis. Și, cel mai important, este ilegală. Am avut – împreună cu dl. director Preoteasa (directorul general al CFR Călători) și cu directorul CFR Marfa – o întâlnire cu dl ministru (Grindeanu – n.red.), pentru a găsi o soluție pentru a depăși această situație.
Dar trebuie să fie soluții sustenabile. Am avut promisiunea că se va plafona prețul energiei pentru ramura CFR (ministrul Transporturilor a susținut că doar se discută despre acest lucru și nu există nicio certitudine - n.red.). Și finanțarea se va regăsi în rezolvarea problemelor salariale.
Apelul nostru este să înceapă de îndată lucrul pentru că acțiunea lor se răsfrânge în economia națională. Consecințele, în acest moment, sunt în Constanța, București, Galați, Iași. Dintre toate regionalele, doar cea din Timișoara n-a încetat lucrul. Vom continua negocierile cu liderii sindicali, dacă și dumnealor vor înțelege această nevoie de eficientizare”, a precizat directorul CFR SA, Ion Simu-Alexandru.
Marea durere, statutul feroviarului
Amintim că Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane a transmis, vineri seară, ”ultimul apel către Guvernul României”, având în vedere prorogarea creşterilor salariale.
Ceferiştii reclamă ”cronica şi devastatoarea lipsă de finanţare pentru refacerea infrastructurii feroviare şi modernizarea parcului de vagoane şi locomotive”.
Sindicaliştii anunţau atunci că, luni dimineaţă, vor protesta, absolut toţi urmând a se prezenta la locurile de muncă unde vor aştepta mesajul ministrului Transporturilor.
Aceştia anunţau că federaţiile sindicale din industria feroviară împreună cu cei 47.000 de lucrători feroviari din România vor fi prezenţi luni, la ora 8.00 dimineaţă, la locurile lor de muncă, fie că sunt la serviciu, fie că se află în zilele lor libere.
”Înţelegem să decidem spontan, pe parcursul zilei de luni, dacă va fi sau nu nevoie să ”PROROGĂM” desfăşurarea activităţii în sectorul feroviar, pe perioada nedeterminată”, au transmis sindicaliştii, care legal nu au voie să facă grevă atât de rapid, dar pot organiza un protest "spontan".