Și Rusia începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin antiCovid, deși cetățenii nu se înghesuie la imunizare

Și Rusia începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin antiCovid, deși cetățenii nu se înghesuie la imunizare

Autoritățile din Moscova au decis că vor administra, de acum încolo, și a treia doză de vaccin antiCovid, așa numita doză booster.

Decizia vine în condițiile în care Rusia a înregistrat în ultimele zile recorduri de decese asociate Covid, dar și extrem de multe cazuri noi, pe fondul răspândirii variantei Delta.

Ministrul rus al Sănătății a recomandat, joi, să fie administrată această doză booster persoanelor care au fost complet vaccinate (doza 1 + rapel) în urmă cu cel puțin 6 luni, conform Reuters.

ADVERTISING

Rusia intră astfel în rândul primelor țări care au început administrarea celei de-a treia doze de vaccin antiCovid. Și Turcia a început joi să facă acest lucru.

Ministrul a explicat că măsura este una ”de urgență”, întrucât au explodat cazurile noi de Covid, iar cetățenii nu prea se înghesuie la imunizare.

De exemplu, joi, Rusia a raportat 672 de morți asociate Covid, cel mai mare bilanț zilnic de la începutul pandemiei.

Până acum, în țara condusă de Vladimir Putin, s-au imunizat antiCovid doar 16% din oameni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Booster la fiecare 6 luni

Ministerul Sănătății a declarat că va recomanda doza booster pentru persoanele vaccinate - la fiecare șase luni - până când cel puțin 60% din populația adultă va fi vaccinată.

Autoritățile plănuiseră să atingă această țintă până în toamnă, dar marți, Kremlinul a recunoscut că nu se va întâmpla acest lucru.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că re-vaccinarea este disponibilă cu oricare dintre cele patru vaccinuri aprobate în Rusia, dar Sputnik V și Sputnik-Light (care se administrează într-o singură doză) vor fi utilizate inițial în opt clinici din oraș.

ADVERTISING

Oamenii de știință au determinat oricum că protecția oferită de Sputnik V în fața Covid durează mult mai mult de șase luni.

În schimb, tot ei au recomandat a treia doză, pentru a menține numărul anticorpilor din organism la un nivel ridicat, având în vedere răspândirea rapidă a variantei Delta.

„Trebuie să urmărim tulpina, menținând nivelurile de anticorpi ridicate prin re-vaccinare mai frecventă”, a declarat Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleya, cel care a dezvoltat vaccinul.

Guvernul a confirmat joi 23.543 de noi cazuri COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanț din 17 ianuarie. 7.597 de infecții au fost confirmate la Moscova.

Bilanțul național a ajuns la 5.538.142 de îmbolnăviri de la începutul pandemiei.

Citește mai multe despre situația epidemică din Rusia:

Iată și alte informații despre așa numita doză booster:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇