Și Canada sancționează economic Rusia. Trudeau: E absolut inacceptabil că a invadat din nou Ucraina

Și Canada sancționează economic Rusia. Trudeau: E absolut inacceptabil că a invadat din nou Ucraina

Premierul canadian, Justin Trudeau, a anunţat marţi o „serie de sancţiuni” economice împotriva Rusiei „până când integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”.

citizen

În special, Canada va "interzice canadienilor să efectueze orice tranzacţii externe" cu teritoriile separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk, va impune sancţiuni parlamentarilor ruşi care au votat în favoarea "deciziei ilegale de a recunoaşte aceste teritorii", le va "interzice canadienilor să participe la achiziţionarea datoriei ruse", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, în urma anunţurilor de sancţiuni din partea Europei şi a Statelor Unite, notează AFP.

În plus, voi fi impuse "sancţiuni suplimentare" băncilor ruse susţinute de stat, iar Canada "va interzice orice tranzacţie financiară cu acestea", a adăugat el.

citizen

"Este absolut inacceptabil că Rusia a invadat din nou Ucraina", a condamnat Justin Trudeau.

Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit o "prima tranşă" de sancţiuni menite să împiedice Moscova să strângă fonduri occidentale pentru a-şi rambursa datoria suverană.

Berlinul a anunţat suspendarea giganticului proiect de gazoduct Nord Stream 2 care urma să aducă şi mai mult gaz rusesc în Germania.

Aceste măsuri punitive au fost aplicate după discursul de luni al lui Vladimir Putin, în care acesta a declarat independenţa regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

citizen

"Vladimir Putin a subestimat probabil fermitatea răspunsului din partea comunităţii internaţionale", a adăugat şeful guvernului canadian, apreciind că acest "răspuns ferm şi unit în întreaga lume va ajunge să-l coste scump pe preşedintele Putin".

Canada livrează mai multe arme Ucrainei

Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a mai indicat că Ottawa a finalizat a doua livrare de arme către Ucraina şi a autorizat desfăşurarea suplimentară a 460 de soldaţi, în special în Letonia, pentru a participa prin intermediul NATO la securitatea şi stabilitatea Europei Centrale şi de Est.

Canada consideră că "nu este prea târziu pentru Rusia să caute o soluţie diplomatică", a spus Justin Trudeau, afirmând că discuţiile diplomatice "continuă".

De asemenea, şefa diplomaţiei canadiene, Mélanie Joly, l-a convocat pe "ambasadorul Rusiei pentru a cere explicaţii despre agresiunea continuă a Rusiei, încălcarea dreptului internaţional şi nerespectarea de către aceasta a suveranităţii ucrainene", a scris ea, pe Twitter.

Săptămâna trecută, Ottawa a anunţat trimiterea de echipamente militare letale şi muniţie către Ucraina pentru a "descuraja Rusia să continue agresiunea sa" împotriva acestei ţări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇