Şeful Statului Major al Apărării: Cel mai mare pericol pentru noi sunt minele care plutesc în derivă în bazinul Mării Negre

Şeful Statului Major al Apărării: Cel mai mare pericol pentru noi sunt minele care plutesc în derivă în bazinul Mării Negre

Din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru România este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre, afirmă șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

„În acest moment, dacă ar fi să ierarhizez din punct de vedere militar, cel mai mare pericol pentru noi este faptul că mine plutesc în derivă în bazinul Mării Negre.

Acolo ne concentrăm şi încercăm cu mijloacele ISR pe care le avem la dispoziţie, cu mijloacele Forţelor Navale să detectăm aceste mine astfel încât să nu fie un pericol pentru navigaţie”, a afirmat Daniel Petrescu, vineri, într-un interviu difuzat de Antena 3.

ADVERTISING

Totodată, şeful Statului Major al Apărării a susţinut că numărul alertelor privind apropierea unor aeronave ruseşti de spaţiul aerian al României a crescut cu 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar aeronavele NATO sunt ridicate conform procedurii.

Generalul a adăugat însă că, din punct de vedere militar, nu s-au înregistrat încălcări ale spaţiului aerian al României de către aeronave ruseşti.

"În ceea ce priveşte prezenţa Rusiei pe Insula Şerpilor, pericolul este de a-şi consolida o zonă de interdicţie a accesului şi de apărare antiaeriană care să influenţeze şi modul în care noi ne desfăşurăm misiunile în spaţiul aerian al României, dar militar, nu avem nicio încălcare de către Rusia a spaţiului aerian al României, nu avem nicio pătrundere neautorizată în zona noastră maritimă”, a explicat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În luna martie, Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim.

Ulterior, în luna aprilie, și Ministerul Apărării din Marea Britanie a precizat că minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇