Șeful Black Cube a susținut în fața procurorilor că i s-a spus că SRI și Iohannis vor spionarea lui Kovesi. ”Martorii” săi sunt fugarul Daniel Dragomir și un fost șef Mossad care a murit

Șeful Black Cube a susținut în fața procurorilor că i s-a spus că SRI și Iohannis vor spionarea lui Kovesi. ”Martorii” săi sunt fugarul Daniel Dragomir și un fost șef Mossad care a murit

Publicația israeliană Haaretz a publicat un articol despre operațiunea Black Cube din 2016, pentru spionarea Laurei Codruța Kovesi, la acel moment aflată la conducerea DNA.

Haaretz scrie că a consultat transcriptul audierii lui Dan Zorella, cel care conduce Black Cube, și că acesta a pretins că a crezut că fusese angajat de Serviciul Român de Informații, cu acordul președintelui SRI Eduard Hellvig și chiar și cel al președintelui Klaus Iohannis.

Însă singura tangență cu Serviciul Român de Informații este că cel care l-ar fi angajat era Daniel Dragomir, fost ofițer SRI. În apărarea sa, Zorella a susținut că Dragomir i-a spus că Black Cube poate opera ca o ramură a serviciilor de informații în România.

ADVERTISING

Nu a prezentat dovezi

Când a fost însă întrebat ce dovezi are că Black Cube ar fi operat ca o ramură a SRI, Zorella nu a putut prezenta niciuna.

El a povestit apoi că, după ce a vorbit cu Dragomir, s-a dus la Meir Dagan, fost șef al Mossad și președintele onorific al Black Cube, pentru că știa că acesta ar avea relații în cadrul SRI.

”I-am explicat misiunea și l-am întrebat dacă poate să verifice cu contactele sale din România dacă este sau nu un proiect guvernamental. Dagan nu îl cunoștea pe Dragomir, a zis că verifică și revine. Singurii care m-au văzut vorbind cu Dagan au fost bodyguarzii săi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dagan a revenit o zi-două mai târziu și m-a sunat. A spus că a verificat în România și că într-adevăr este o misiune sensibilă și foarte importantă pentru țară și că ar trebui să pornim operațiunea, așa cum ne-a spus Daniel, doar că în România, ca să fim protejați de organizație (SRI) și să putem fi considerați o ramură a SRI”, a spus Zorella.

La acest moment al procesului, declarațiile sale nu au putut fi verificate, pentru că Dagan murise în urmă cu trei luni.

Nici Dragomir nu poate fi audiat. El a fugit din țară după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare pentru corupție într-un alt dosar.

ADVERTISING

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, trimis în judecată de DIICOT. El e dat în urmărire după condamnarea definitivă într-un alt dosar

Daniel Dragomir a stat în arest preventiv (foto) din 14 septembrie până în 29 decembrie 2016 și în dosarul „Black Cube", în care este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei. Dosarul se află încă în faza de cercetare la DIICOT.

Citește câteva dintre cele mai importante articole de azi de pe SpotMedia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇