Șase ani de închisoare pentru iubita lui Roman Protasevici

Șase ani de închisoare pentru iubita lui Roman Protasevici

Un tribunal belarus a condamnat-o, vineri, pe Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, la 6 ani de închisoare pentru „incitare la ură socială”. Cei doi l-au determinat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko să deturneze un avion.

Declarația a fost făcută, conform Reuters, de către grupul de apărare a drepturilor Vyasna.

Rusoaica în vârstă de 24 de ani zbura alături de iubitul ei, Roman Protasevici, un blogger dizident care îl critică pe liderul belarus Alexander Lukașenko, cu un avion Ryanair de la Atena la Vilnius în mai 2021, când aeronava a fost deturnată la Minsk de către autoritățile belaruse.

Belarusul a declarat atunci că a ordonat aterizarea avionului în urma unui pont anonim potrivit căruia la bord se afla o bombă. Amenințarea cu bombă s-a dovedit a fi falsă, iar Protasevici și Sapega au fost imediat reținuți.

ADVERTISING

Deturnarea unui zbor comercial pentru a-i reține pe cei doi a stârnit indignarea internațională și a determinat Uniunea Europeană și Statele Unite să impună mai multe sancțiuni împotriva Belarusului.

Protasevici, acuzat că s-ar afla în spatele protestelor care au urmat alegerilor prezidențiale din august 2020, nu a fost încă judecat, iar stadiul anchetei împotriva sa este neclar.

Opoziția și comunitatea internațională spun că alegerile au fost fraudate masiv de Lukașenko, motiv pentru care zeci de mii de oameni au ieșit în stradă zilnic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇