Noi proteste în Belarus, față de președintele Lukaşenko: Sute de persoane au fost arestate

Noi proteste în Belarus, față de președintele Lukaşenko: Sute de persoane au fost arestate

Poliţia a arestat sâmbătă sute de protestatari la Minsk, la o manifestaţie împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko.

Circa 2000 de manifestanţi au participat la un marş prin capitala Belarus, cerând demisia şefului statului, potrivit Reuters.

La demonstraţia de sâmbătă au fost prezente în special femei. După câteva îmbrânceli cu forţele de ordine, poliţia a barat traseul marşului şi a început să extragă pe rând câte o persoană din mulţime.

Într-un loc, zeci de femei au fost înconjurate de bărbaţi în uniforme verzi şi cagule negre, în faţa unui mall. Protestatarele strigau ”Doar laşii lovesc femei!”. O femeie a rămas aparent inconştientă la pământ, apoi a fost ridicată de o ambulanţă.

Printre arestate se află şi activista de opoziţie Nina Baghinskaia, în vârstă de 73 de ani, care a ajuns un simbol al mişcării de protest luna trecută, când le-a opus rezistenţă poliţiştilor înarmaţi.

Protestele din fosta republică sovietică continuă, după alegerile din 9 august câştigate oficial de Lukaşenko, dar contestate de opoziţie. Preşedintele a respins acuzaţiile de fraudă.

Represiunea practicată de regimul Lukaşenko a determinat Uniunea Europeană să discută eventuale sancţiuni.

Liderul belarus aflat la putere de 26 de ani susţine că manifestaţiile împotriva sa sunt sprijinite de puteri străine. El a reuşit luna aceasta să obţină un împrumut de 1,5 miliarde de dolari din partea Rusiei, aliata tradiţională a ţării sale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇