Rusia nu vede necesitatea de a interveni în Belarus cu trupe care să-l susţină pe Lukaşenko

Rusia nu vede necesitatea de a interveni în Belarus cu trupe care să-l susţină pe Lukaşenko

Rusia nu vede necesitatea de a trimite forţe în Belarus care să-l susţină pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care controlează situaţia, a anunţat luni Kremlinul.

Aleksandr Lukaşenko este vizat de o contestare fără precedent după anunţul realegerii sale în scrutinul prezidenţial de la 9 august, denunţat drept fraudulos de către opoziţie, care a manifestat din nou în masă, duminică, la Minsk, relatează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţa săptămâna trecută că organizează o unitate specială de poliţie care să-l susţină pe Lukaşenko, la cererea acestuia.

ADVERTISING

Liderul de la Kremlin sublinia însă că o asemenea forţă va fi desfăşurată doar dacă situaţia în Belarus scapă de sub control.

Forţele Securităţii belaruse şi liderii belaruşi ţin sub control situaţia ”în mod destul de clar”, a apreciat într-o conferinţă de presă telefonică un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ADVERTISING

Rusia, pregătită totuși să ajute Belarusul

Rusia este totodată pregătită să ajute Belarusul să-şi modifice Constituţia, în cazul în care Minskul îi cere acest lucru, a mai anunţat Dmitri Peskov.

Belarus: Ca să mai calmeze protestatarii, Lukaşenko vorbeşte de un referendum pentru amendarea Constituţiei

Rusia şi-a modificat în iulie Constituţia, pentru a-i permite lui Putin să poată rămâne la putere până în 2036.

Aleksandr Lukaşenko a promis la 17 august, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, că noi alegeri prezidenţiale ar urma să aibă loc în Belarus în urma unei reforme constituţionale.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇