UE îndeamnă Rusia să nu intervină cu oameni în Belarus, dar e împărţită pe tema sancţionării lui Lukaşenko

UE îndeamnă Rusia să nu intervină cu oameni în Belarus, dar e împărţită pe tema sancţionării lui Lukaşenko

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a îndemnat vineri Moscova să se abţină să intervină în Belarus şi ”să respecte alegerile democratice” ale poporului belarus, relatează AFP.

”Dacă Rusia respectă independenţa şi suveranitatea unei naţiuni, ea trebuie să respecte dorinţele şi alegerile democratice ale poporului belarus”, a declarat presei Borrell.

Cresc tensiunile în Belarus. Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a țării

Declarația vine după ce Vladimir Putin s-a declarat pregătit să desfăşoare forţe în această ţară vecină, în cazul în care contestarea degenerează.

ADVERTISING

”Am auzit de mai multe ori Rusia spunând că ceea ce se petrece în Belarus este o afacere internă şi că ea nu vrea amestec extern. Presupun că este valabil şi în ceea ce o priveşte”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate într-o conferinţă de presă, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană (UE), la Berlin.

Sancțiuni pentru 20 de oficiali

Întrebat despre sancţiunile pregătite de europeni pentru Minsk, Borrell a anunţat că această listă neagră vizează în prezent aproximativ 20 de persoane şi că ea ”va creşte în următoarele zile” şi va cuprinde ”oficiali de rang înalt” ai regimului.

ADVERTISING

El nu a răspuns însă unei întrebări despre prezenţa lui Aleksandr Lukaşenko pe această listă neagră - o prezenţă care îi împarte pe europeni.

Belarus: Lukashenko amenință că închide fabricile unde protestează muncitorii

Acestor persoane le va fi interzis sejurul în Europa, iar activele le vor fi blocate, din cauză că au participat la frauda electorală din alegerile prezidenţiale de la 9 august sau la reprimarea opoziţiei.

Regimul Lukaşenko se confruntă de trei săptămâni, de la alegeri, cu un val de proteste de o amploare fără precedent.

ADVERTISING

Proteste de amploare în Belarus: Peste 100.000 de oameni strigă ”Libertate!” în Minsk și-l vor pe Lukaşenko afară din țară (VIDEO)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇