Cresc tensiunile în Belarus. Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a țării

Cresc tensiunile în Belarus. Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a țării

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului Apărării să „ia măsurile cele mai stricte” pentru a apăra integritatea teritorială a ţării, afectată de protestele de după alegerile prezidenţiale controversate din 9 august, potrivit AFP.

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a inspectat sâmbătă unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Belarusului, aproape de frontiera poloneză, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de preşedinţie. 

Sosit la poligonul militar din Grodno, el a denunţat mişcarea de protest instigată, potrivit lui, din "exterior". 

ADVERTISING

"Îi ordon ministrului Apărării să protejeze înainte de orice perla occindentală a Belarus, al cărui centru este la Grodno. Şi să ia măsurile cele mai stricte pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre", a declarat Lukaşenko. 

El a afirmat că a constatat "importante acţiuni ale forţelor NATO în apropiere" de frontierele Belarusului, pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei. În acest context, Alexandr Lukaşenko a anunţat că esenţialul forţelor armate a fost plasat în stare de alertă. 

ADVERTISING

Această declaraţie a fost făcută în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

Alexandr Lukaşenko, care spune că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mişcare de protest inedită în această fostă republică sovietică. Opoziţia a denunţat fraude şi a organizat manifestaţii zilnic în ţară.  

ADVERTISING

Un "consiliu de coordonare", care să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat, joi, urmăriri penale împotriva membrilor lui pentru "atingere adusă securităţii naţionale".

Şefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaïa, refugiată în Lituania, a asigurat vineri că poporul belarus "nu va accepta niciodată conducerea actuală". 

Întru-un interviu acordat CNN, Tihanovskaïa a susținut că dacă nu continuă lupta, oamenii vor ajunge sclavi în Belarus.

Lukaşenko a asigurat vineri că "va rezolva problema" mişcării de protest. 

Citește și:

Belarus - victoria învinșilor. „Mica Revoluție a Doamnelor”. Și de ce ne interesează atât de puțin țările apropiate

De ce vrea Putin să-l elimine pe Navalnîi? Otrăvirea are legătură cu protestele din Belarus și Khabarovsk


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇