Cresc tensiunile în Belarus. Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a țării

Cresc tensiunile în Belarus. Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat armatei să apere integritatea teritorială a țării

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului Apărării să „ia măsurile cele mai stricte” pentru a apăra integritatea teritorială a ţării, afectată de protestele de după alegerile prezidenţiale controversate din 9 august, potrivit AFP.

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a inspectat sâmbătă unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Belarusului, aproape de frontiera poloneză, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de preşedinţie. 

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Sosit la poligonul militar din Grodno, el a denunţat mişcarea de protest instigată, potrivit lui, din "exterior". 

"Îi ordon ministrului Apărării să protejeze înainte de orice perla occindentală a Belarus, al cărui centru este la Grodno. Şi să ia măsurile cele mai stricte pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre", a declarat Lukaşenko. 

El a afirmat că a constatat "importante acţiuni ale forţelor NATO în apropiere" de frontierele Belarusului, pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei. În acest context, Alexandr Lukaşenko a anunţat că esenţialul forţelor armate a fost plasat în stare de alertă. 

Această declaraţie a fost făcută în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

Alexandr Lukaşenko, care spune că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mişcare de protest inedită în această fostă republică sovietică. Opoziţia a denunţat fraude şi a organizat manifestaţii zilnic în ţară.  

Un "consiliu de coordonare", care să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat, joi, urmăriri penale împotriva membrilor lui pentru "atingere adusă securităţii naţionale".

Şefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaïa, refugiată în Lituania, a asigurat vineri că poporul belarus "nu va accepta niciodată conducerea actuală". 

Întru-un interviu acordat CNN, Tihanovskaïa a susținut că dacă nu continuă lupta, oamenii vor ajunge sclavi în Belarus.

Lukaşenko a asigurat vineri că "va rezolva problema" mişcării de protest. 

Citește și:

Belarus - victoria învinșilor. „Mica Revoluție a Doamnelor”. Și de ce ne interesează atât de puțin țările apropiate

De ce vrea Putin să-l elimine pe Navalnîi? Otrăvirea are legătură cu protestele din Belarus și Khabarovsk


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!