Alegerile din Belarus nu au fost libere și echitabile, denunță UE și amenință cu sancțiuni

Alegerile din Belarus nu au fost libere și echitabile, denunță UE și amenință cu sancțiuni

Uniunea Europeană a denunţat, marţi, faptul că scrutinul prezidenţial din Belarus nu a fost „nici liber şi nici echitabil” şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva responsabilor violenţelor.

Alegerile nu au fost nici libere, nici echitabile. Vom face o examinare aprofundată a relaţiilor UE cu Belarus. S-ar putea, între altele, să luăm măsuri împotriva responsabililor pentru violenţele produse, arestările nejustificate şi falsificarea rezultatelor alegerilor”, au anunţat cei 27 într-un comunicat.

Peste 2.000 de persoane au fost reţinute în urma manifestaţiilor care au avut loc în Belarus în ultimele 24 de ore, după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko.

ADVERTISING

Un protestatar a murit în urma violenţelor din Belarus

Belarus a anunţat, luni, victoria clară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, după o noapte marcată de manifestaţii antiguvernamentale la care poliţia a intervenit în forţă.

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a câştigat al şaselea mandat de preşedinte obţinând 80,23 la sută din totalul voturilor, potrivit rezultatelor oficiale. Principalul său contracandidat, Svetlana Tikhanovskaia, a obţinut 9,9 la sută din voturi. Scrutinul a fost fraudat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Proteste în Belarus, după anunțarea victoriei lui Lukaşenko: S-a tras cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇