Un protestatar a murit în urma violenţelor din Belarus

Un protestatar a murit în urma violenţelor din Belarus

Noi confruntări au avut loc, luni seară, în centrul capitalei Belarusului, între activişti ai opoziţiei şi agenţi ai forţelor de ordine, iar un protestatar a murit.

Protestatarii au ridicat baricade în zone din centrul oraşului Minsk, iar forţele de ordine au intervenit brutal.

Un protestatar a murit, iar numeroşi alţii au fost răniţi.

Autorităţile au confirmat decesul unui protestatar, dar susţin că bărbatul nu a fost agresat de forţele de ordine. "Unul dintre protestatari a încercat să lanseze un dispozitiv exploziv spre agenţii forţelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat în mână", a comunicat Poliţia belarusă, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,23% din voturi în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, iar principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, 9,9%.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, susţine că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei şi Cehiei. După demonstraţia desfăşurată duminică seară, peste 3.000 de simpatizanţi ai Opoziţiei au fost reţinuţi.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile de reprimare din Belarus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇